Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea privind violența domestică ar putea fi modificată - Care sunt noile propuneri

Inquam Photos - Octav Ganea
Inquam parlament vot

Patru parlamentari PSD au depus,la Senat, o inițiativă legislativă de modificare a legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, modificările dând posibilitatea victimelor sa conteste respingerea emiterii unui ordin de protectie, explica initiatorii, potrivit Mediafax.

Deputați PSD Costel Lupaşcu, Petre-Florin Manole, Andrei Pop și Alexandru Rotaru susțin, în expunerea de motive, că modificarea legii se impune „pentru a asigura ambelor părți drepturi egale în cazul proceselor ce au ca obiect emiterea ordinului de protecție, în conformitate cu litera și spiritul art. 16, alin (1) și art 124, alin (2) din Constituția României”

Citeste si Intervenție dificilă a pompierilor la un incendiu: două persoane au murit

„La articolul 30, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: Hotărârea prin care se soluționează cererea de emitere a ordinului de protecție este supusă numai apelului, în termen de 3 zile de la pronunțare, dacă s-a dat cu citarea părților și de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor”, se arată în proiectul de lege.

În legea în vigoare, hotărârea prin care se dispune ordinul de protecție „este supusă numai recursului”.

„Hotărârea prin care se dispune ordinul de protecție este supusă numai recursului, în termen de trei zile de la pronunțare, dacă s-a dat cu citarea părților, și de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor”, se arată în legea în vigoare.

Inițiatorii mai susțin că legislația prezintă o sincopă majoră, care poate deveni chiar fatală pentru victimele violenței domestice.

„Formularea actuală de la art. 30, alin (1) din Legea nr.217/2003 este de așa natură încât numeroase instanțe de judecată dau posibilitatea declarării apelului doar în acele situații în care pe fond s-a pronunțat o soluție de admitere a cererii de acordare a ordinului de protecție. Astfel, în cazul respingerii de către prima instanță, reclamatul nu are o cale de atac a hotărârii, de acest drept putând beneficia doar pârâtul”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Inițiatorii au avut la bază propunerii legislative cele mai recente statistici ale Inspectoratului General al Poliției Române (februarie 2018), care arată existența unui număr anual de 20.531 de cazuri de violență în familie (aproximativ unul la fiecare 25 de minute).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.