Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea rezerviștilor intră în vigoare: Vom fi convocați în armată, dar vom primi bani

Militari-romani

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a declarat vineri seara că la 1 ianuarie 2017 va intra în vigoare Legea rezerviştilor voluntari care prevede o perioadă de formare iniţială de aproximativ trei luni pentru acumularea cunoştinţelor de bază şi apoi o convocare anuală, în acest interval rezerviştii militari beneficiind de un stimulent financiar.

Potrivit lui Mihnea Motoc, legea rezerviştilor voluntari concepe "un sistem foarte judicios de antrenare atât a celor care au avut la un moment dat în cariera lor o formaţie militară, cât şi a celor care nu au niciun fel de pregătire militară".

Citește și: Autoritățile din România au mințit: Iohannis, pe pile și pe banii noștri în China

"Serviciul militar obligatoriu a fost introdus în anumite condiţii în Lituania, vorbim de ţările aliate, în România a fost suspendat pe timp de pace în 2007, era firesc să fie aşa în condiţiile în care mergeam spre constituirea unei armate profesioniste, exclusiv profesioniste, de atunci a trecut ceva timp şi este evident că s-a resimţit de ceva timp, cu ani în urmă, un gol, o nevoie de a completa resursele pe care le putem mobiliza, pe care ne putem baza la un moment dat. În final s-a găsit o formulă legislativă bună, avem adoptată legea rezervistului militar, lege care concepe un sistem foarte judicios de antrenare atât a celor care au avut la un moment dat în cariera lor o formaţie militară, cât şi a celor care nu au niciun fel de pregătire militară. În esenţă este vorba de antrenarea acestora într-o perioadă de formare iniţială, probabil 3,4 luni în care acumulează cunoştinţele de bază, după care, anual, se face o convocare de instrucţie, de două săptămâni, 15 zile, de actualizare a pregătirii, timp în care există o relaţie contractuală cu aceşti rezervişti militari şi un anumit stimulent financiar, un procent din salariul pe care îl au în civilie", a precizat ministrul Apărării la Realitatea TV.

Citește și: De ce a fost cutremurul din Italia atât de nimicitor? Ce nu spune nimeni

Mihnea Motoc a mai afirmat că se are deja în vedere o prioritate în sensul că se va merge pe alegerea celor care nu au un background militar, dar deţin cunoştinţele necesare pentru a se familiariza mai uşor cu tehnologia modernă cu care operăm la ora actuală în armată.

Acesta a mai menţionat că pentru anul viitor este estimat un număr de 2.700 de rezervişti voluntari care să fie incluşi în respectivul program de formare militară.

Citește și: Ea deține cea mai mare colecție de ochelari de soare / VIDEO

"La ora actuală suntem într-o fază avansată de pregătire a normelor metodologice pentru că legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017, deja avem în vedere o prioritate, vom merge mai ales pe cei care nu au background militar, dar au cunoştinţele necesare pentru a se familiariza mai uşor cu tehnologia modernă cu care operăm la ora actuală în armată, cu procedurile pe care le avem şi contăm pe o cifră estimativă pentru 2017 de 2.700 de rezervişti voluntari care ar fi antrenaţi în acest proces. Reacţia pozitivă pe care am înregistrat-o până acum din partea opiniei publice, e clar că se conştientizează nevoia de a avea o rezervă disponibilă, bine pregătită, de a întări capacitatea noastră de apărare mai ales în vremurile pe care le trăim, dar cred că este şi un fenomen de ordin social în sensul că se resimte în formarea tinerilor, lipsa unei verigi pe care cred că o vom complini prin acest program suplu", a mai spus Mihnea Motoc.

Ministrul a adăugat că, în prezent, Armata Română numără aproximativ 80.000 de efective, "peste 50.000 de militari având experienţa teatrelor de operaţii".

Citește și: A fost inventată geanta care se închide singură când se depășește bugetul de cumpărături / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.