Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea votului prin corespondență adoptată în Senat

alegeri2016

Senatul a adoptat în doar câteva minute luni, 19 octombrie, Legea votului prin corespondență, după o lungă perioadă de tergiversări și controverse între Putere și Opoziție. Doar 10 senatori au votat împotrivă.

Update. Klaus Iohannis:  „Sunt foarte bucuros că astăzi Senatul a votat proiectul legii şi sper în continuare ca partidele să-şi menţină acest entuziasm pentru legea votului prin corespondenţă şi, poate, săptămâna viitoare, deja să fim în posesia unei astfel de legi"

Update. Legea nu a suferit modificări în Senat. În continuare legea prevede modalitățile prin care un cetățean poate înscrie pentru votul prin corespondență în Registrul electoral și se aplică pentru parlamentare, prezidenţiale sau europarlamentare. Legea mai prevede și documentele necesare votului (un plic exterior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior şi certificatul de alegător; un plic interior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse opţiunea sau opţiunile de vot; certificatul de alegător; instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot). Deputații pot să depună amendamente până luni, 26 octombrie.

Legea urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților, care este Cameră Decizională. Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a grăbit procedura parlamentară, deși anterior a exprimat opinia că acest tip de vot nu poate fi securizat.

UDMR a declarat că este gata să atace legea la CCR invocând faptul că un membru al familiei va putea vota pentru toată familia. Decizia va fi luată în funcție de forma finală a legii, așa cum va ieși din Camera Deputaților.

Organizația minorității maghiare a avut probleme în ultimii ani cu atingerea pragului electoral și o creștere semnificativă a prezenței la vot a etnicilor ne-maghiari ar putea crea probleme în acest sens.

Adoptarea votului vine la doar o zi după ce președintele PSD Liviu Dragnea declara că votul prin corespondență va fi adoptat cu sau fără ajutorul PNL.

Reacția președintelui Klaus Iohannis nu a întârziat să apară. Președintele și-a exprimat speranța că până la finalul sesiunii parlamentare legea va fi adoptată și de către Camera Deputaților.

„Nu cred că este nevoie de o nouă rundă de consultare inițiată de mine. Pe de altă parte, am constatat cu mulțumire că partidele în această sesiune doresc să abordeze, cel puțin așa am înțeles din comunicarea publică, cu toată forța această lege a votului prin corespondență. Sper să se țină de ea și până la sfârșitul sesiunii să avem această lege. Este o promisiune pe care au făcut-o toate partidele, vă amintiți? După ce au ieșit de la mine, de la consultări. Toți au dat declarații, toți au spus că vor legea respectivă. Să poftească la treabă!”, a declarat Klaus Iohannis.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.