Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legendarul Marian Drăgulescu e pregătit la cei 40 de ani ai săi să facă istorie la Tokyo: 'Gândul meu e la aurul olimpic'

www.agerpres.ro
Marian Drăgulescu

Multiplul campion mondial şi european la gimnastică artistică Marian Drăgulescu a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, comentând izolarea la care vor fi supuşi toţi participanţii la Jocurile Olimpice de la Tokyo în contextul pandemiei, că este dispus să accepte 2-3 săptămâni de "închisoare" pentru medalia de aur, arată Agerpres.

Sportivul urmăreşte titlul olimpic, singurul care îi lipseşte din palmares, şi susţine că şansele de a-l obţine sunt la fel de mari care ale oricărui alt participant la concurs.

Marian Drăgulescu, unul dintre veteranii Jocurilor Olimpice de la Tokyo la cei 40 de ani ai săi, este de părere că vârsta nu constituie un impediment în realizarea obiectivului său. El consideră că forma sportivă în ziua concursului şi sănătatea sunt cele mai importante lucruri la momentul concursului.

Drăgulescu este pregătit pentru restricţiile impuse de autorităţile japoneze participanţilor la Jocurile Olimpice şi acceptă chiar şi sancţiunea cu excluderea pentru sportivii care vor încălca regulile medicale. În opinia sa, restricţiile sunt necesare pentru a se evita izbucnirea unui focar de COVID-19 în Satul Olimpic care cu siguranţă ar duce la întreruperea Jocurilor.

Competiţia de la Tokyo ar putea fi ultima din cariera lui Marian Drăgulescu, acesta precizând că nu va avea regrete deoarece a dat totul gimnasticii în ultimii 33 de ani.

AGERPRES: Anul trecut, după amânarea Jocurilor, ai spus că ai şansa ta la aur şi în 2021, ţi-ai păstrat optimismul?

Marian Drăgulescu: Da, cu siguranţă. Gândul meu e în continuare la aurul olimpic. Îmi voi juca şansa la aur, ca fiecare sportiv care ajunge la Jocurile Olimpice.

AGERPRES: De-a lungul timpului nu au fost prea mulţi gimnaşti de 40 de ani la Jocurile Olimpice, tu cum vezi lucrurile, poate fi vârsta un impediment?

Marian Drăgulescu: Nu, nicidecum. Mai degrabă aş spune că e foarte, foarte importantă forma de moment. Contează să fii bine, să fii sănătos, să fii puternic, să ai toate simţurile ascuţite exact în ziua care trebuie. Asta contează cel mai mult. Pentru că dacă vorbim de pregătire, cu siguranţă că toţi sportivii care ajung la o competiţie de un asemenea nivel sunt extrem de bine pregătiţi.

AGERPRES: Cum te simţi în momentul de faţă din punct de vedere fizic, eşti 100%?

Marian Drăgulescu: Eu sunt OK acum. Sunt sănătos, nu am absolut nicio problemă.

AGERPRES: Pregăteşti o săritură specială pentru Tokyo?

Marian Drăgulescu: Nu, nu am pregătit nimic special pentru această competiţie. Voi lucra să câştig prin execuţie, prin acurateţea săriturilor.

AGERPRES: La Europene ai ratat calificarea în finală, dar în ultima perioadă ai avut rezultate bune la etapele de Cupă Mondială, care este explicaţia pentru aceste fluctuaţii?

Marian Drăgulescu: Depinde de forma la care am fost la fiecare competiţie. Am mai avut şi mici probleme de sănătate care mi-au îngreunat pregătirea. Oricum, principalul meu obiectiv a fost şi este legat în continuare de Jocurile Olimpice. Celelalte competiţii au fost de verificare să le spun aşa, ca să mai testez puţin şi atmosfera de concurs...

AGERPRES: Să-i vezi şi pe adversari, bănuiesc, nu?

Marian Drăgulescu: Mai puţin mă interesează pe mine adversarii. Cel mai mult mă interesează ca eu să-mi fac treaba cât mai bine cu putinţă.

AGERPRES: Scopul e să atingi forma maximă la Tokyo...

Marian Drăgulescu: Da, aşa îmi doresc.

AGERPRES: Cum au decurs pregătirile în acest an şi jumătate pe timp de pandemie, a fost o perioadă în care nu ai putut merge la sală, te-a afectat acest lucru?

Marian Drăgulescu: Ne-a afectat pe toţi... şi e bine că am trecut cu bine peste această perioadă. Iată-ne azi, chiar şi cu câteva competiţii la care am participat... Am putut să ne pregătim în sălile noastre şi acum suntem pe ultima sută de metri înaintea Jocurilor Olimpice.

AGERPRES: Cum priveşti faptul că Jocurile au fost amânate cu un an? Te simţeai mai pregătit anul trecut?

Marian Drăgulescu: Sincer, nu-mi dau seama. Că altfel ar fi fost şi pregătirea dacă erau anul trecut. Însă în momentul de faţă sunt OK cu faptul că s-au amânat. Nu simt că mă afectează sau că m-a afectat decizia asta.

AGERPRES: Te-ai temut că Jocurile port fi anulate?

Marian Drăgulescu: Asta da, într-adevăr, m-am temut că nu vor mai fi... pentru că se tot înmulţeau cazurile de COVID. Au venit valuri după valuri. A fost o perioadă grea şi pentru pregătire pentru că noi, sportivii, avem nevoie de obiective clare. Ele ne dau motivaţia să ne pregătim. Şi atunci când obiectivul era sub semnul întrebării automat şi motivaţia şi antrenamentele erau mai greoaie.

AGERPRES: Cum comentezi restricţiile din Japonia?

Marian Drăgulescu: Din "fericire", ca să şi glumim puţin, această situaţie este pentru toată lumea. Nu sunt excepţii, toţi vom concura în aceleaşi condiţii. Ne vom adapta şi vom încerca să nu uităm pentru ce suntem acolo, ca să concurăm cât mai bine şi să ne întoarcem acasă cu medaliile de gât. Accept două-trei săptămâni de "închisoare" pentru medalia de aur. Ca să nu mai spun că noi suntem deja de ceva timp în cantonament de carantină la Izvorani... suntem în bulă aici şi ne obişnuim cu ceea ce înseamnă izolarea. Numai medaliile să vină. Satisfacţia o să fie uriaşă. Nici nu ne vom mai aduce aminte că am stat închişi în perioada asta dacă lucrurile ies aşa cum ne dorim. Şi chiar dacă nu vor ieşi, important e că facem toate demersurile, ne pregătim cât putem de bine şi încercăm să dăm tot ce avem mai bun, atât în sala de antrenament, cât şi în competiţie, la Tokyo. Mai departe, vom vedea cum se vor alinia planetele.

AGERPRES: Una dintre măsurile luate de autorităţile japoneze spune că un sportiv poate fi exclus de la Jocuri pentru încălcarea regulilor medicale, ţi se pare exagerat?

Marian Drăgulescu: Ideea e că dacă aceste reguli vor fi încălcate probabil se va crea un haos acolo. De aceea sunt aşa de stricţi, pentru că nu vor să se ajungă la un focar de infecţie. Din punctul meu de vedere este OK această sancţiune. Şi dacă toată lumea respectă regulile atunci e cu atât mai bine. E chiar mai periculos să apară vreun caz de COVID prin Satul Olimpic sau prin sala de gimnastică şi din cauza asta Jocurile Olimpice să nu poată merge mai departe. Asta ar fi cel trist. Ar fi scenariul cel mai urât.

AGERPRES: Cum vezi faptul că întrecerile se vor desfăşura fără spectatori?

Marian Drăgulescu: Asta e, e decizia lor. Până la urmă şi ultimele competiţii la care am participat tot fără spectatori s-au desfăşurat. Oricum, era destul de greu de crezut că vor ajunge mulţi suporteri români la Tokyo având în vedere restricţiile acestea.

AGERPRES: Ce îţi dau emoţii mai mari, adversarii sau testele COVID-19?

Marian Drăgulescu: Teste COVID în niciun caz! Parcă adversarii aş spune dacă mă pui să aleg. Dar... la gimnastică nu există contact direct. Chiar dacă e şi un sport de echipă, când eşti pe aparat nu te poate ajuta nimeni. Deci eşti singur chiar şi în lupta pe echipe. La gimnastică lupta este cu tine, să te stăpâneşti, să te autodepăşeşti, să reuşeşti să-ţi faci treaba cât mai bine, indiferent de adversari.

AGERPRES: Vor fi Jocurile Olimpice de la Tokyo ultima ta competiţie?

Marian Drăgulescu: Cred că da. La un moment dat va trebui să fac şi pasul ăsta spre retragere. Cred că am stat în acest sport mult peste aşteptările unora... şi chiar aşteptările mele. Gimnastica e un sport care solicită organismul foarte mult, majoritatea sportivilor se retrag până la vârsta de 30 de ani. Aşa încât dacă mă voi retrage după aceste Jocuri Olimpice nu voi avea vreun regret, nu voi trăi cu sentimentul că nu am făcut tot ce s-a putut în cei 33 de ani de gimnastică.

Marian Drăgulescu va concura la Tokyo în proba de sărituri. El este unul dintre cei trei reprezentanţi ai gimnasticii româneşti alături de Maria Larisa Holbură (individual compus) şi Larisa Andreea Iordache (individual compus).

Lotul României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie-8 august) cuprinde 100 de sportivi, 45 la feminin, 55 la masculin, la 17 discipline sportive.

Reprezentanţii României vor concura la înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3x3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.