Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legi scrise prost în Senat: Zece proiecte, retrimise la comisiile de specialitate

senat plen

Senatorii au retrimis, miercuri, la comisiile de specialitate, zece proiecte de lege din cele 18 acte normative înscrise, pentru dezbatere, pe ordinea de zi a Senatului, senatorii opoziţiei atrăgând atenţia asupra unor "soluţii neregulamentare" şi "erori procedurale".

Votul pentru retrimitere la Comisie a fost distinct pentru fiecare proiect, opt dintre acestea întrunind 73 voturi "pentru" şi 59 "împotrivă", un proiect 72 voturi "pentru", 58 "împotrivă" şi 2 "abţineri" şi altul 121 "pentru" şi 11 "împotrivă".

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, preşedintele şedinţei plenului de miercuri, a explicat că în cazul în care votul pentru retrimiterea la comisie nu este favorabil, se recurge la votul pe fond asupra actului normativ în cauză. Această variantă nu a fost aplicată, întrucât votul exprimat a fost pentru retrimitere la comisie.

Senatorul PSD Titus Corlăţean şi-a exprimat dezacordul faţă de soluţia prezentată şi a anunţat "consecinţe juridice pe procedură".

"Pe procedură, potrivit art 111 din procedură, lit c, inclusiv cea modificată şi simplificată, după încheierea dezbaterilor generale asupra fiecărei iniţiative legislative înscrise pe ordinea de zi, urmează votul final.(...) Ordinea de zi, aşa cum a fost stabilită de Biroul permanent şi Comitetul liderilor, a fost confirmată în practică de către plenul Senatului şi de către preşedintele de şedinţă şi s-a pierdut momentul în care se putea da curs moţiunii de procedură - retrimitere la Comisie în urma unui vot, pentru că s-a respectat procedura pe baza Regulamentului, s-a intrat în dezbaterile de fond, dezbaterile generale şi potrivit art 111 lit c) nu se poate supune la vot decât fondul, raportul comisiei şi nu retrimiterea la comisie. Orice altă soluţie este neregulamentară şi va atrage consecinţe juridice pe procedură", a detaliat Corlăţean.

Ulterior intervenţiei senatorului PSD, liderii de grup au agreat, într-o scurtă pauză de consultări, soluţia enunţată anterior de preşedintele Senatului.

Liderul grupului USR, Radu Mihail, a explicat că soluţia votului exprimat la finalul şedinţei, pentru retrimiterea unor proiecte la comisie, a fost aplicată şi în 2020, în pandemie, conform procedurii simplificate pentru vot la distanţă.

Printre proiectele pentru care senatorii PSD şi AUR au solicitat dezbatere în plenul de miercuri s-au numărat Legea privind înfiinţarea Spitalului Militar Regional de la Constanţa şi Legea privind protecţia şi promovarea dreptului copilului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.