Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legile antiteroriste promise după atacul de la Londra, contestate și criticate pentru natura lor retroactivă

Youtube.com
Marea Britanie, poliţie

Legile de urgenţă anunţate de guvernul britanic după un atac cu cuţitul la Londra, care prevăd împiedicarea eliberărilor anticipate automate ale celor condamnaţi pentru terorism, au fost criticate marţi pentru natura lor retroactivă, relatează France Presse, anunță AGERPRES.

Sudesh Amman, în vârstă de 20 de ani, care purta o vestă explozivă falsă, a înjunghiat şi rănit un bărbat şi o femeie duminică după-amiază pe o stradă comercială din cartierul londonez Streatham, înainte de a fi împuşcat mortal de poliţie.

Condamnat pentru deţinere şi distribuire de documente jihadiste, el a fost eliberat din închisoare cu două săptămâni mai înainte după ce a executat jumătate din pedeapsă, determinând guvernul să anunţe un text pentru a preveni eliberarea automată.

Citește și: CIRC DIPLOMATIC! Ambasada României din Londra e ACUZATĂ că nu și-a plătit chiria: datoriile se ridică la 75.000 de lire sterline

Cererile pentru eliberarea anticipată a persoanelor condamnate pentru terorism nu vor putea fi examinate decât după ce condamnaţii au executat două treimi din pedeapsă şi niciunul nu va fi eliberat înainte de sfârşitul pedepsei fără aprobarea comisiei de probaţiune, a anunţat ministrul justiţiei, Robert Buckland.

"Decizia de a prelungi pedeapsa celor care au fost deja condamnaţi şi care aşteptau să execute jumătate din pedeapsa lor ar putea fi contrară legii", a avertizat un fost observator independent al legislaţiei antiteroriste, Lord Carlile, în emisiunea Newsnight la BBC Two.

"Orice proiect de reformă care ar putea schimba retroactiv pedeapsa pentru o infracţiune trebuie examinat cu atenţie pentru a se asigura că este în concordanţă cu legea", a declarat Amanda Pinto, preşedinte al Consiliului Baroului.

Guvernul a anunţat deja legi mai dure în urma unui atac anterior ce a făcut doi morţi la sfârşitul lunii noiembrie la London Bridge, în centrul Londrei, comis de un jihadist, de asemenea eliberat automat condiţionat.

Sudesh Amman era considerat atât de periculos după eliberarea din închisoare încât era urmărit îndeaproape de poliţişti înarmaţi, ceea ce a permis să fie neutralizat în mai puţin de un minut după începutul atacului.

Citește și: VIDEO CONTRE live între ministrul Justiției și premier pe alegerea președinților de CJ! Predoiu: Să fie trimis în Parlament

Potrivit unuia dintre colegii săi deţinuţi la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh (sud-est de Londra), intervievat de Times, Amman se lăuda în închisoare că vrea să ucidă un parlamentar.

"Acest tip era complet nebun şi nu şi-a ascuns niciodată intenţiile, a fost o nebunie că a ieşit din închisoare", a declarat acest bărbat. Tânărul i-a spus că doreşte "să atace deputaţi", precum atacatorul de extremă-dreapta care a ucis-o pe parlamentara Jo Cox în timpul campaniei pentru referendumul legat de Brexit din 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.