Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legislatura cu cea mai mare hemoragie parlamentara

parlament

Legislativul actual a fost dese ori criticat pentru numarul mare de parlamentari care au obtinut mandate la alegerile din 2012. Insa usor, usor, numarul lor a scazut, poate mai mult decat in orice alta legislatura. In ultimii trei ani 43 de parlamentari si-au pierdut mandatele.

Peste jumatate dintre acestia au parasit Palatul Parlamentului din cauza problemelor cu justitia, altii insa au plecat pentru a ocupa functii mai bine platite care erau incompatibile cu cea de parlamentar.

Opt deputati si senatori si-au pierdut mandatul in urma unor condamnari definitive, alti 11 au demisionat, fiind in diferite stadii ale unor anchete penale, iar 4 parlamentari au fost nevoiti sa isi paraseasca functia in urma unor decizii de incompatibilitate.

La Camera Deputaţilor, şi-au pierdut mandatul George Becali - condamnat la trei ani de închisoare în dosarul transferurilor de terenuri cu MApN, Nicolae Vasilescu - condamnat la doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă, Relu Fenechiu - condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul "Transformatorul", Gheorghe Coman - condamnat la un an de închisoare pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant şi Monica Iacob-Ridzi - condamnată la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

În Senat, şi-au pierdut mandatul Antonie Solomon, condamnat la trei ani de închisoare pentru luare de mită şi fals intelectual, şi Sorin Roşca Stănescu, condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul "Rompetrol".

Un caz special l-a reprezentat deputatul PPDD Gigi Netoiu, care din cauza unor probleme birocratice a ramas in functie un an dupa condamnarea sa definitiva la inchisoare in dosarul Transferurilor.

Alti parlamentari au demisionat in diferite stadii ale unor anchete penale, care pe multi i-au trimis din fotoliul de deputat sau senator, in celulele arestului preventiv.

Este cazul deputatului Theodor Nicolescu, urmărit penal în dosarul ANRP, care a demisionat aflat în arest preventiv, al deputatului Ioan Adam, pus sub acuzare în dosarul retrocedărilor ilegale, dar şi al fostului ministru Darius Vâlcov, care a renunţat la funcţia din Senat aflat tot în arest preventiv după acuzaţiile de luare de mită şi trafic de influenţă.

Un alt caz special inregistrat in aceasta legislatura este cel al deputatului fugar, urmarit de Interpol - Marko Attila Gabor, care a demisonat in cele din urma, cu putin timp inainte ca Parlamentul sa voteze incuviintarea cererii procurorilor de arestare preventiva. El se afla in continuare in Ungaria.

Printre parlamentarii care au demisionat din cauza problemelor cu legea se mai numără Viorel Hrebenciuc, urmărit penal în trei dosare, Oana Niculescu Mizil, suspectă în dosarul lui Marian Vanghelie, Dănuţ Culeţu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, Ion Diniţă, implicat într-un dosar de corupţie cu fonduri publice, Olosz Gergely, cercetat în dosarul ANRE, şi Iosif Secăşan, inculpat într-un dosar de corupţie, care între timp a şi fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Un alt caz controversat este cel al fostului senator Dan Voiculescu. Acesta a demisionat la scurt timp după preluarea mandatului, fiind acuzat că a încercat să tergiverseze procesul său prin schimbarea calităţii sale şi, implicit, a instanţei care avea competenţa să îl judece. În cele din urmă, însă, Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării I.C.A.

Pe de altă parte, alţi trei deputaţi şi un senator şi-au pierdut mandatele ca urmare a unor decizii de incompatibilitate. Este vorba despre Aurel Nechita, Ştefan Bucur Stoica, Petre Roman şi Akos Mora.

Cazul lui Petre Roman este insa unul cu cantec. ANI a amendat membrii Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor cu cate 2000 de lei pentru ca nu au aplicat o decizie a instantei, amanand luarea unei decizii in cazul lui Petre Roman. Acestuia insa i-a fost retras mandatul in cele din urma, fara ca decizia instantei sa fie una definitiva. Petre Roman se lupta si acum in instanta sa dovedeasca faptul ca nu s-a aflat in incompatibilitate si cere Camerei Deputatilor sa ii fie redat mandatul.

În total, 23 de parlamentari au rămas fără funcţii ca urmare a unor probleme în justiţie.

Alţi 13 senatori şi deputaţi au părăsit mandatul pentru funcţii în alte instituţii, dintre care cinci au fost aleşi în Parlamentul European. Este vorba despe Eduard Hellvig, ajuns între timp director al SRI, Maria Grapini, Dan Nica, Ovidiu Silaghi şi Damian Drăghici. Dan Radu Ruşanu a plecat din Camera Deputaţilor după numirea în funcţia de conducere la ASF, însă a părăsit poziţia ca urmare a arestării sale preventive în dosarul "Carpatica".

Din Parlament au mai plecat Dinu Giurăscu, ales vicepreşedinte al Academiei Române, Alin Petrache, ales preşedintele al Comitetului Olimpic şi Sportiv din România, Toni Greblă, numit judecător la Curtea Constituţională, funcţie la care a renunţat după începerea urmăririi penale într-un dosar de corupţie, George Scutaru, numit consilier prezidenţial, care a renunţat la rândul său la funcţie după implicarea într-un dosar de corupţie, Marcu Nicu şi Vasile Cosmin Nicula, numiţi în conducerea Curţii de Conturi, şi Victor Ciorbea, numit Avocat al Poporului.

Trei deputaţi au demisionat din motive personale: Mihai Stănişoară, care s-a retras din politică, Vasile Mocanu, care a renunţat la funcţie pe caz de boală, şi Miron Mitrea. Acesta din urmă nu a oferit motive pentru demisia sa, însă la scurt timp după ce a plecat din Parlament a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupţie pentru fapte din perioada în care era ministru al Transporturilor în guvernarea PSD, informeaza Mediafax.

Alţi trei deputaţi au decedat în timpul mandatului: Mircea Grosaru, Ştefan Stoica şi Octavian Bot.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.