Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Leonard Orban: Germania a fost un factor decisiv în finalizarea negocierilor României de aderare la UE

hotnews.ro
leonard orban

Germania a fost un factor decisiv în finalizarea negocierilor României de aderare la Uniunea Europeană şi este, în prezent, "principalul stat care are ca interes fundamental continuarea proiectului european", a declarat miercuri consilierul prezidenţial Leonard Orban. Orban a participat la dezbaterea cu tema "50 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice. România şi Germania azi", organizată de Fundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN).

Consilierul prezidenţial a apreciat că "relaţia româno-germană nu este bună, ci foarte bună". El a spus că a avut posibilitatea să vadă care a fost relaţia celor două ţări în perioada procesului de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană. "Pot să vă spun că permanent au existat momente extrem de importante în proces, în care Germania a fost cu adevărat alături de România. În 2004, în timpul procesului de negociere, era ultimul an, erau foarte mulţi la nivelul Uniunii Europene care credeau că România nu va fi în stare să finalizeze negocierile şi să adere în 2007. A fost o adevărată luptă şi vreau să vă spun că, cel puţin din punct de vedere extern, Germania a fost un factor decisiv în finalizarea acestor negocieri de aderare", a punctat el.

Orban a nuanţat că "a contat extrem de mult efortul pe care România l-a depus intern, în primul rând intern, negocierea, dar, la nivelul principalelor instituţii europene, prezenţa Germaniei a fost atât de importantă, încât până la urmă a definitivat, să zicem, traiectul pe care ni l-am dorit".

El a apreciat că "viitorul Uniunii Europene se făureşte acum sub ochii noştri". "Până acum, Germania a jucat un rol-cheie în menţinerea proiectului european. A avut un rol-cheie în a-i tempera pe alţii (...) care s-au pronunţat în repetate rânduri pentru o Uniune Europeană mai flexibilă, cu nişte formate mai mici, considerând că Uniunea Europeană e prea mare", a afirmat Leonard Orban şi a adăugat că Germania este "principalul stat care are ca interes fundamental continuarea proiectului european".

El a reafirmat orientarea ţării noastre spre o Uniune Europeană consolidată. "În orice fel de declaraţie, preşedintele României a fost extrem de clar în poziţionarea României: ne dorim să fim alături de statele membre care doresc să consolideze Uniunea Europeană, care doresc să consolideze acest proiect, pe care noi îl vedem ca pe un proiect care nu poate fi înlocuit la nivelul continentului european. Aceasta este poziţia fermă", a punctat el.

La rândul său, însărcinatul cu afaceri ad-interim de la Ambasada Germaniei, Kai Hennig, a prezentat câteva cifre ce definesc relaţia economică dintre cele două state. "În momentul acesta avem 8.000 de companii germane cu birouri deschise aici, în România, şi au între 250.000 şi 300.000 de angajaţi. Volumul schimburilor dintre ţări este de 26 de miliarde de euro - 13 miliarde import, 13 miliarde export. Avem aproximativ 2.000 de copii care învaţă germană în şcolile din România", a spus el.

Acesta a adăugat că un alt element ce uneşte cele două state este "moştenirea culturii germane", vizibilă în România, conform Agerpres. La dezbaterea moderată de preşedintele FUMN, Dan Dungaciu, au mai participat Constantin Oancea, primul ambasador al României la Bonn, şi fostul ministru de externe Lazăr Comănescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.