Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libanul e ajutat de Rusia, după ce europenii și SUA au refuzat să îi dea imagini satelitare cu cea mai mare explozie de pe Pământ din ultimele decenii

Agerpres
explozie Beirut Liban

Rusia a transmis Libanului imagini din satelit ale portului Beirut făcute înainte şi după explozia uriaşă survenită în acest port pe 4 august anul trecut, a anunţat luni la Moscova ministrul de externe rus Serghei Lavrov, după discuţii cu omologul său libanez Abdallah Bou Habib, relatează Reuters.

Agenţia spaţială rusă Roscosmos a anunţat săptămâna trecută că este de acord să furnizeze aceste imagini solicitate de preşedintele libanez Michel Aoun, scrie agerpres.ro.

''La cererea guvernului libanez, am predat astăzi materialele pregătite de Roscosmos (...), imagini din satelit, şi sperăm că ele vor fi utile investigaţiei asupra cauzelor acestui incident. Această chestiune primeşte în prezent o atenţie serioasă în Liban şi sperăm că ea va fi soluţionată'', a declarat Lavrov.

''Cercetătorii Roscosmos spun că experţii ar trebui să elucideze, pe baza naturii distrugerilor, despre ce a fost vorba, ce ar putea fi legat'' de această dramă, a explicat ministrul rus.

Explozia, provocată de o mare cantitate de azotat de amoniu stocată într-un depozit din portul Beirut, a ucis peste 215 oameni, a rănit alte mii şi a devastat cartiere întregi ale capitalei libaneze, iar ancheta încă nu este finalizată.

Responsabilii libanezi, acuzaţi de neglijenţă, s-au opus unei anchete internaţionale. Judecătorul însărcinat cu investigaţia este supus unor intense presiuni politice, iar pe 4 noiembrie a fost nevoit să-şi suspende pentru a treia oară cercetările, în urma unui recurs formulat de un fost ministru.

Judecătorul a cerut imagini din satelit de asemenea Statelor Unite şi Franţei, dar nu a reuşit să le obţină până în prezent, Rusia fiind deocamdată singura ţară care dă curs acestei solicitări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.