Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii au dat LOVITURA: Ce s-a întâmplat la alegerile din Olanda

twitter.com
Mark Rutte

Olanda a confirmat oficial marţi victoria la legislativele de la 15 martie a liberalilor premierului în exerciţiu, Mark Rutte, care poartă negocieri în vederea formării unei coaliţii guvernamentale, transmite AFP.

Numărarea finală a voturilor de săptămâna trecută atribuie 33 de deputaţi Partidului Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD) al lui Mark Rutte, în faţa Partidului pentru Libertate (PVV, de extrema dreaptă), condus de Geert Wilders, care a obţinut 20 de mandate.

Progresiştii din D66 şi Apelul Creştin-Democrat (CDA) au obţinut fiecare câte 19 mandate, iar Partidul Socialist (SP) şi ecologiştii (GroenLinks) tânărului Jesse Klaver câte 14.

Citește și: Dezvăluirile lui Radu Tudor: Situație extrem de ÎNGRIJORĂTOARE privind influența Rusiei la Casa Albă

Partener în precedenta coaliţie guvernamentală cu VVD lui Mark Rutte, Partidul Laburist (PvdA) s-a prăbuşit trecând de la 38 de mandate în 2012 la nouă.

Peste 10,5 milioane de alegători s-au prezentat la vot, potrivit preşedintelui Consiliului electoral, Jan Kees Wiebenga.

"Rata participării se ridică la 81,9%", faţă de 74,7% în 2012, a precizat el într-o conferinţă de presă.

Pentru a încerca să alcătuiască o coaliţie guvernamentală. liderii partidelor se întâlnesc cu "exploratorul", persoana având misiunea de a testa diferite coaliţii politice posibile pentru a ajunge la 76 de locuri necesare pentru o majoritate dintre cele 150 de locuri ale Camerei inferioare a parlamentului.

Ministrul în exerciţiu al sănătăţii Edith Schippers (VVD), care joacă acest rol, s-a întâlnit cu Mark Rutte, liderul D66, Alexander Pechtold, şeful CDA, Sybrand van Haersma Buma, şi cu Jesse Klaver, potrivit radio-televiziunii naţionale din Olanda, NOS.

Împreună cele patru partide ar aduna o majoritate solidă de 85 de mandate.

Jesse Klaver, al cărui partid este îndepărtat politic de ideile pro-business ale liberalilor lui Mark Rutte, a subliniat în trecut că nu intenţionează să lucreze cu premierul în exerciţiu.

"Va fi o misiune dificilă pentru că avem mari diferenţe de puncte de vedere", a declarat presei marţi liderul ecologist la finalul unei reuniuni, conform Agerpres.

Edith Schippers, care urma să prezinte miercuri un raport în parlament, a cerut Camerei, marţi, o săptămână suplimentară pentru a duce la bun sfârşit misiunea sa, potrivit agenţiei olandeză de presă ANP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.