Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii au scos sanctiunile din legea preventiei. Ce alte modificari au facut

PNL

Liberalii au scos sanctiunile din legea preventiei, care au starnit numeroase controverse intre ei si social-democrati. PNL a considerat ca cetatenii nu sunt inc apregatiti pentru astfel de masuri. Ei au mai formulat si alte amendamente la lege, in urma unor dezbateri cu profesionistii din domeniul Sanatatii.

Modificarile formulate de liberali au fost transmise si celorlalte grupuri parlamentare.

"Noi credem după dezbaterile politice care au avut loc în ultima vreme că există o cvasi-unanimitate pe ceea ce se numeşte adoptarea prevenţiei care fiind necesară, şi ca fiind oportună, şi ca fiind un program care trebuie să continue mulţi ani.

În primul rând am revizuit modul în care se va realiza efectiv această activitate. Până la urmă am înţeles din dezbaterile publice că trebuie să ridicăm nivelul responsabilităţii pentru prevenţia în Sănătate şi considerăm că nivelul optim în acest sens este Guvernul.

O a doua concluzie la care am ajuns este că deocamdată eu cred că populaţia României nu este pregătită să suporte sancţiuni pentru faptul că înţelege mai bine sau mai puţin bine ceea ce înseamnă prevenţia în sănătate. Noi am considerat că în această etapă este mai bine să conştientizăm, să educăm populaţia, să ştie care sunt beneficiile şi care sunt consecinţele faptului că nu respectă de fiecare dată prescripţiile medicale şi mai departe fiecare cetăţean în cunoştinţă de cauză va opta ce e mai bine pentru viaţa lui.

În fiecare an Guvernul trebuie să vină cu sub programul naţional de prevenţie înainte de adoptarea legii bugetului şi am spus în lege că acest lucru trebuie să se realizeze până la 30 septembrie a fiecărui an.

În fiecare an Guvernul vine cu un raport asupra activităţii desfăşurate în anul precedent până la 31 martie Guvernul vine şi prezintă un raport asupra modului în care şi-a îndeplinit prevederile din sub-programul din anul precedent.

Un asemena program de o asemenea importanţă trebuie să aibă credibilitate şi din punct de vedere financiar, trebuie să fie predictibil şi mai ales sustenabil. Trebuie să ne angajăm în măsura posibilităţilor pe care bugetul le poate pune la dispoziţia unui asemenea program. Spunem în felul următor programul începe la 1 ianuarie 2017 cu o finanţare de 0,25 % din PIB, creşte în fiecare an cu 0,05 puncte procentuale şi ajunge în 2022 la 0,5% din PIB.

Forma actuală, cu aceste modificări le-am cuprins într-un tabel pe care astăzi îl înaintez tuturor liderilor grupurilor parlamentare din Cameră şi Senat rugându-i ca până la 12 martie să ne comunice dacă au observaţii, dacă au comentarii, iar pe 14 martie să avem forma finală şi cu observaţiile şi cu eventualele propuneri ale liderilor politici din partidele parlamentare pentru că dorim ca un asemenea proiect de lege să aibă o mare susţinere politică", a explicat liderul PNL Eugen Nicolaescu.

O alta modificare importanta este eliminarea ideii de a crea o Agentie speciala pentru preventie, actiunile de acest tip cazand in sarcina Guvernului.

"Obiectivele pe care le avem noi sunt de a crea un cadru legislativ prin care statul sa isi asume finantarea activitatii de preventie in sanatate si in urma dezbaterilor am clarificat ca banii alocati de catre stat din buget pentru activitati de preventie sunt suplimentari banilor existenti in acest moment. Nu se iau fonduri din activitatea curenta a Ministerului Sanatatii ci dorim ca statul sa aloce fonduri suplimentare.

Am expus dorinta noastra de a responsabiliza o institutie (n.r. pentru activitatea de preventie). Cetatenii ne-au cerut sa ridicam nivelul, sa facem responsabil Guvernul, impreuna cu prim-ministrul, o responsabilitate asumata in Parlament si in lege scrie ca odata cu investirea Guvernului, odata cu prezentare programului de guvernare, Guvernul prezinta si programul de preventie. Prin urmare nu se infiinteaza acea Agentie Nationala pentru Preventie, ci Guvernul este responsabil, prin structurile pe care le are si prin modul sau de organizare, de intreaga activitate de preventie.

Este responsabil atunci cand vorbim despre preventie in Sanatate, ministerul Sanatatii, dar si cand vorbim de preventia primara, si ma refer aici la masurile necesare pentru o calitate a aerului corespunzatoare, calitatea apei corespunzatoare, pentru alimente de buna calitate, pentru domeniul sport si tineret, pentru dezvoltare regionala si pentru administratie locala", a precizat Lucia Varga.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.