Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii explică 'taxa pe soare'. Ce prevede mai exact directiva UE transpusă de Guvern

Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciuca guvern sedinta

Virgil Guran, vicepreședinte PNL, acuză duminică o „ticăloșie marca USR” după ce formațiunea de opoziție a semnalat că Guvernul a introdus „taxa pe soare”, adică taxarea cetățenilor pentru energia produsă de ei prin panouri fotovoltaice. Liberalul afirmă că niciun consumator casnic nu este afectat în acest moment și că taxa respectivă se aplică doar în anumite condiții de care românii sunt foarte departe acum.

Liberalul a transmis ȘTIRIPESURSE.RO că în Ordonanța de Urgență a Guvernului se transpune o directivă europeană și că actul normativ prevede următoarele:

1. Doar în cazul în care România va atinge un grad de 8% din energie produsă prin panouri fotovoltaice, ANRE va putea să introducă o taxă pentru echilibrarea sistemului energetic național.

2. Această eventuală taxă, care în acest moment nu este plătită de nimeni, nu se va impune tuturor, ci doar acelor consumatori care au o putere instalată de 32 de kW, o cantitate foarte mare pentru o locuință. Prosumerii mici nu sunt afectați deloc.

3. Directiva se va aplica, doar dacă se vor întruni condițiile de mai sus, abia din anul 2026.

„USR minte cu bună stiință, e o transpunere obligatorie a unei Directive UE. Oamenii obișnuiți care și-au pus panouri fotovoltaice, micii prosumatori nu au nicio problemă, este o ticăloșie marca USR”, a adăugat ministrul Energiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.