Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libia: Fayez al-Sarraj îl acuză de trădare pe mareşalul Haftar şi promite `fermitate`

www.dailystar.co.uk
sirte mistrata Libia

Şeful Guvernului de uniune naţională (GNA) libian, Fayez al-Sarraj, a promis să răspundă cu "forţă şi fermitate" rivalului său, mareşalul Khalifa Haftar, care l-a "trădat" lansând o ofensivă în direcţia capitalei Tripoli ce va duce la "un război fără învingător", relatează AFP preluat de agerpres.

Vezi și: Cum votează românii în funcție de regiunile istorice + Ce partide preferă în funcție de mediul de rezidență (Infrografice CURS)

"Am întins mâinile pentru pace, dar după agresiunea care a avut loc din partea forţelor aparţinându-i lui Haftar şi declaraţia sa de război împotriva oraşelor şi capitalei noastre (...), el va găsi numai forţă şi fermitate", a declarat Fayez al-Sarraj într-un discurs televizat.

El a avertizat contra unui "război fără învingător".

Reamintind aranjamentele găsite cu Haftar cu ocazia ultimelor întâlniri avute, Sarraj a afirmat că Haftar a "trădat acordul" şi a "încercat să îl înjunghie pe la spate".

Cei doi s-au întâlnit de mai multe ori în ultimii ani. În cursul celei mai recente întrevederi, la sfârşitul lui februarie la Abu Dhabi, ei au încheiat un acord în special pentru formarea unui guvern unificat şi organizarea de alegeri înainte de sfârşitul anului.

Libia se pregătea să găzduiască la jumătatea lui aprilie o conferinţă naţională menită să găsească o foaie de parcurs pentru ieşirea ţării din criză.

Sarraj a subliniat că această conferinţă era o cale "spre un stat stabil şi pentru a construi un stat civil şi democratic".

El l-a acuzat pe Haftar că este "animat de interese personale şi fanteziile sale individuale" şi că acţionează pentru a sabota procesul de pace (...) şi a scufunda ţara într-un ciclu de violenţe şi un război distrugător".

Cele două tabere îşi dispută puterea în Libia: de o parte GNA, instalat la sfârşitul lui 2015 în baza unui acord mijlocit de ONU şi cu sediul la Tripoli, iar de cealaltă parte, o autoritate rivală instalată în estul Libiei şi sub controlul mareşalului Haftar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.