Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libia: Guvernul de uniune primeşte sprijinul unor importante grupări armate din estul ţării

Libia

Două importante forţe armate din estul Libiei au anunţat sâmbătă că se alătură guvernului de uniune naţională (GNA) susţinut de ONU, un sprijin preţios pentru acest executiv care întâmpină probleme în extinderea autorităţii sale în partea de răsărit a ţării, scrie AFP. 

Instalat la Tripoli de două luni, GNA încearcă să unifice Libia şi să îşi exercite controlul asupra întregii ţări. Se ciocneşte însă de opoziţia unei autorităţi concurente cu sediul în est care dispune de propriile forţe armate - miliţii şi câteva unităţi ale armatei naţionale libiene -, conduse de controversatul general Khalifa Haftar. 

Două importante grupări până în prezent fidele generalului Haftar au decis să se alăture GNA. Este vorba despre Forţa misiunilor speciale în lupta antiteroristă şi de o brigadă a informaţiilor militare. 

Comandanţii acestor forţe armate au ţinut sâmbătă la Benghazi o conferinţă de presă comună cu ministrul apărării desemnat de GNA, al-Mahdi al-Barghathi, pentru a anunţat apropierea lor. 

Marţi, emisarul ONU pentru Libia, Martin Kobler, a lansat un apel tuturor forţelor armate libiene, cele ale guvernului recunoscut internaţional şi cele din estul ţării, "să se unească" pentru a-i învinge militar pe jihadiştii din gruparea Statul Islamic (SI) care au baza în oraşul Sirte, la Mediterana. 

Condus de premierul desemnat Fayez al-Sarraj şi recunoscut de comunitatea internaţională, guvernul de uniune a primit deja sprijinul fostelor autorităţi care controlau capitala Tripoli şi al miliţiilor armate din vestul ţării. Banca centrală a Libiei şi Compania naţională a petrolului s-au alăturat, de asemenea, autorităţii sale. 

Trupele de pază de la instalaţiile petroliere din această ţară bogată în rezerve de ţiţei recunosc şi ele autoritatea prim-ministrului Fayez al-Sarraj. 

În schimb, nu a primit încă votul de încredere al parlamentului libian care rămâne legat de fostul guvern recunoscut internaţional cu sediul în estul ţării.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.