Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libia: Haftar respinge apelul la încetarea focului, lansat de Ankara şi Moscova

ABC News
Khalifa Haftar

Mareşalul Khalifa Haftar, omul forte în estul libian, a respins joi seara apelul la încetarea focului, lansat în ajun de Ankara şi Moscova, anunţând astfel continuarea operaţiunilor sale militare împotriva forţelor loiale Guvernului de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, informează AFP preluat de agerpres.

Într-un comunicat citit de purtătorul său de cuvânt Ahmad al-Mesmar, mareşalul Haftar a apreciat că stabilitatea şi lansarea procesului politic în Libia nu pot fi realizate înainte de "eradicarea grupurilor teroriste" şi dizolvarea şi dezarmarea miliţiilor care controlează - potrivit lui - capitala libiană.

Mareşalul Khalifa Haftar, susţinut în special de Egipt şi Emiratele Arabe Unite, desfăşoară de la începutul lunii aprilie o ofensivă pentru a cuceri capitala libiană, sediul GNA condus de Fayez al-Sarraj.

GNA, la rândul său, a salutat miercuri seara apelul la armistiţiu, fără ca totuşi să indice dacă i se va conforma.

Preşedinţii turc Recep Tayyip Erdogan şi rus Vladimir Putin au lansat miercuri la Istanbul un apel la încetarea focului în Libia, unde totuşi interesele sunt divergente.

Rusia este acuzată că-l susţine pe mareşalul Haftar trimiţându-i sute de mercenari, în timp ce Turcia a anunţat trimiterea de trupe în Libia în sprijinul GNA.

În comunicatul său, mareşalul Haftar a "salutat" totuşi "iniţiativa preşedintelui Vladimir Putin", anunţând însă continuarea "eforturilor forţelor armate în războiul împotriva grupurilor teroriste".

"Aceste grupuri au cucerit capitala şi primesc sprijinul unor ţări şi guverne care le livrează echipamente militare, muniţii şi drone", potrivit textului.

"Ţările respective trimit de asemenea numeroşi terorişti de peste tot în lume pentru a combate forţele armate (pro-Haftar)", adaugă el în comunicatul citat.

Haftar face aluzie la Turcia care susţine din punct de vedere militar forţele GNA şi pe care o acuză că trimite combatanţi sirieni pro-turci să lupte în Libia.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.