Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libia: ONU cere liderilor să pună pe primul loc interesul naţional în cadrul dialogului inter-libian

Dialogul inter-libian sub auspiciile ONU planificat să aibă loc la începutul lunii noiembrie în Tunisia, în încercarea de a scoate Libia din haos, va fi deschis liderilor care nu vizează posturi guvernamentale, ci se gândesc mai întâi la ţara lor, conform viziunii onusiene, informează AFP preluat de agerpres.

"Vrem să vedem oameni care nu vor fi aici pentru propria lor carieră politică, ci pentru ţara lor", a declarat emisarul interimar al ONU în Libia, Stephanie Williams la sfârşitul unei întrevederi cu preşedintele tunisian Kais Saied.

În prezent, Libia este împărţită între două autorităţi rivale: Guvernul de Uniune Naţională (GNA) cu sediul la Tripoli, recunoscut de ONU, şi Armata Naţională Libiană (LNA) condusă de mareşalul Khalifa Haftar.

Dialogul de la Tunis, care va începe pe 26 octombrie în sistem de videoconferinţă, va continua la începutul lunii noiembrie cu o întâlnire în persoană. La întâlnire vor participa mai mulţi membri ai parlamentului de la Tobruk din estul ţării şi din partea Înaltului Consiliu de Stat din vestul Libiei, precum şi participanţi selectaţi de ONU reprezentând "diversitatea" ţării, a spus Williams.

"Condiţia pentru a participa la acest dialog este renunţarea la a fi luat în considerare pentru a ocupa funcţii guvernamentale de conducere", a răspuns emisarul ONU întrebată despre prezenţa mareşalului Haftar sau a premierului GNA Fayez al-Sarraj la reuniune."Aceasta se referă inclusiv la consiliul prezidenţial, la prim-ministru, ministere şi diverse poziţii importante", a declarat pentru AFP Stephanie Williams într-o conferinţă de presă.

"Obiectivul acestei întâlniri este să se ajungă la alegeri naţionale", a adăugat ea.

Ministrul tunisian de externe Othman Jarandi a făcut apel la rândul său la "un dialog direct, fără interferenţe, între libieni".

Preşedintele Saied a vorbit telefonic luni cu omologul său algerian Abdelmadjid Tebboune, care a salutat dialogul inter-libian sub egida ONU şi a asigurat că Algeria, ţară care se învecinează la rândul ei cu Libia, "rămâne în continuare alături de Tunisia".

Întrerupt de multe ori după acordurile de la Skhirat (Maroc) din decembrie 2015, procesul politic a fost subminat de ofensiva militară a mareşalului Haftar care a încercat, fără succes, din aprilie 2019 până în iunie 2020, să preia conducerea asupra capitalei Tripoli.

Încurajate de ONU, cele două tabere rivale s-au întors în septembrie la masa negocierilor în cadrul unor întâlniri tematice: instituţională în Maroc, militară în Egipt şi politică în Elveţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.