Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Licitaţia de Toamnă a înregistrat vânzări totale de aproape 900.000 de euro - Record Grigorescu 2023

curatorial.ro
Ion-Grigorescu

„Licitaţia de Toamnă - Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti”, organizată de Casa A10 by Artmark, a înregistrat vânzări de aproape 900.000 de euro şi o rată de adjudecare de circa 80%, fiind licitaţia anului 2023 cu cele mai bune rezultate, potrivit news.ro.

Topul adjudecărilor a fost condus de pictorul naţional Nicolae Grigorescu, care a fost prezent în licitaţia de joi seară cu trei mici capodopere, adjudecate pentru un total de 227.000 de euro.

Cu o competiţie aprigă din partea colecţionarilor prezenţi în sala de licitaţie sau online, preţurile de adjudecare au depăşit, pentru fiecare dintre cele trei tablouri, estimările casei.

Opera „Pe Cîmpiniţa”, ce provine din colecţia istorică Alexandru Vlahuţă, a fost adjudecată în sala de licitaţie pentru 82.000 de euro (depăşind estimarea de 30-50.000 de euro). Lucrarea „Case la Câmpina” a fost adjudecată pentru 80.000 de euro (depăşind estimarea de 25-45 de mii de euro), iar mica opera ce reprezintă tradiţionala temă a „carului cu boi” - „Convoi de care cu boi, pe înserat” a fost adjudecată pentru 65.000 de euro (depăşind estimarea de 40-60.000 de euro).

Nicolae Grigorescu rămâne un nume de referinţă în arta românească, preferat al colecţionarilor - şi, mai important, al noii generaţii de colecţionari, raportat la faptul, deloc surprinzător, că adjudecatarul a două dintre micile capodopere de Grigorescu se situează în segmentul de vârstă 30-40 ani.

Pictorul naţional este urmat, în topul adjudecărilor de aseară, de artistul Nicolae Tonitza. Opera „Curte interioară la Mangalia” a fost adjudecată pentru 37.500 de euro, iar lucrarea „Vedere spre Mediterană” a fost adjudecată pentru 35.000 de euro (depăşind de 3 ori estimarea de 10-16 de mii de euro). Tot de trei ori a depăşit estimarea casei şi avangardistul Arthur Segal, a cărui operă „Floarea-soarelui”, ce provine din colecţia celebrului artist britanic Barry Mason, a fost adjudecată pentru 13.000 de euro.

Precum în fiecare an, şi în cadrul „Licitaţiei de Toamnă - Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti”, ierarhiile au fost reaşezate, punctându-se câteva noi recorduri absolute sau naţionale de artist. Astfel, artişti istorici au înregistrat rezultate spectaculoase după mulţi ani: opera semnată Carol Popp de Szathmari „Eleganţă (Portretul Mariei Bibescu)” a fost adjudecată pentru 7.500 de euro, fiind cel mai bine vândută operă a acestuia din ultimii 11 ani; tot de sec. XIX, datând de la începuturile picturii româneşti culte, Constantin Lecca înregistrează recordul din ultimii trei ani în urma adjudecării, pentru 10.000 de euro, a operei „Portretul Eufrosinei Lecca”.

La secţiunea de artă postmodernă şi contemporană, o spectaculoasă operă de Horia Bernea, din ciclul „Grădinilor”, a fost adjudecată pentru 28.000 de euro. „Seara Grădinii” este cel mai bine vândută lucrare de Bernea, înregistrând recordul absolut de artist. În 2019, o altă „Grădină”, de mari dimensiuni, a fost adjudecată de Artmark pentru 26.000 de euro. Tot în cadrul evenimentului de aseară, 19 octombrie, Ion Ţuculescu înregistrează recordul pentru cel mai bine vândut portret, pictura sa „Fiica artistului” fiind adjudecată pentru 28.000 de euro. Secţiunea de grafică a fost condusă de Ştefan Luchian, al cărui portret „Inocenţă”, realizat în cărbune şi pastel, a fost adjudecat pentru 26.000 de euro. O adjudecare-spectacol a fost oferită de opera semnată Sabin Bălaşa: pentru 22.000 de euro a fost adjudecată opera „Timp şi spaţiu”, pornind de la un preţ de pornire de 10.000 de euro.

Licitaţia de Toamnă a durat 6 ore şi jumătate, iar la eveniment au participat, într-un cadru festiv, 115 palete de sală şi 127 de palete online. Arta de patrimoniu rămâne, în continuare, una dintre cele mai căutate şi apreciate în rândul colecţionarilor şi investitorilor. Astfel, „Licitaţia de Toamnă – Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti” a confirmat importanţa artiştilor care domină piaţa românească de artă şi a capodoperelor semnate de aceştia, datorită valorii muzeale, istorice şi culturale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.