Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Licitația pentru studiile de fezabilitate la metroul și trenul metropolitan din Cluj, contestată

orasulm.eu
CNSC

Licitația organizată de Primăria Cluj-Napoca pentru realizarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate pentru metroul și trenul metropolitan a fost contestată, decizia de atribuire a contractului urmând să aparțină Curții de Apel Cluj, relateaza Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că firma clasată pe locul doi la licitație a contestat la CNSC faptul că municipalitatea a atribuit contractul unei asocieri de firme, dintre care una s-ar fi aflat în conflict de interese.

„O firmă care s-a prezentat la licitația pentru realizarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate la metroul și trenul metropolitan din Cluj-Napoca și s-a clasat pe locul 2 a contestat la CNSC oferta câștigătoare. S-a contestat faptul că Primăria Cluj-Napoca a atribuit contractul unei asocieri de firme, dintre care una s-ar fi aflat în conflict de interese fiind implicată anterior și în elaborarea caietului de sarcini pentru licitația privind studiile. Primăria Cluj-Napoca a depus plângere în instanță împotriva deciziei CNSC, care a dispus reevaluarea ofertelor, iar acum așteptăm un termen din partea Curții de Apel Cluj”, a spus Buzatu.

Primarul Emil Boc a declarat, la rândul său, că decizia Curții de Apel va fi respectată.

„Cine va decide Curtea de Apel Cluj că trebuie să primească acest contract îl va primi, iar apoi nu vor mai exista alte modalități de contestare. Așteptăm 45 de zile maxim, cât prevede legea pentru decizia Curții de Apel, după care vom încheia contractul cu câștigătorul. Sunt proceduri legale, prevăzute în lege care puteau să nu se exercite. Și contestarea la CNSC și atacarea în instanță sunt prevăzute de lege și suntem obligați să așteptăm rezultatul instanței. Având în vederea valoarea contractului, de peste 30 de milioane de lei, este firesc să existe o competiție, iar fiecare participant să își utilizeze toate căile legale pentru a-și adjudeca acest contract”, a subliniat Boc.

Primăria Cluj-Napoca a anunțat în 29 octombrie 2019 câștigătorul licitației care va efectua studiile pentru realizarea metroului și trenului metropolitan, o asociere de firme din Italia, Franța și România.

„Asocierea (...) este câștigătoarea licitației deschise organizată în vederea atribuirii contractului având ca obiect Servicii de elaborare studii de prefezabilitate, fezabilitate, impact asupra mediului şi evaluarea strategică adecvată pentru obiectivul de investiţii tren metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida - etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj și Magistrala I de metrou şi tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și studiile conexe viitoarelor obiective de investiții. Valoarea contractului este de 30,1 milioane de lei. La licitație au fost depuse 5 oferte din partea unor firme și asocieri de firme”, se arată în comunicatul remis atunci presei de Primăria Cluj-Napoca.

Autoritățile au subliniat că experiența similară a fost demonstrată de către ofertantul câștigător prin proiectarea preliminară - studii tehnice de fezabilitate - pentru obiectivul „Toulouse Aerospace Express” - Linia de metrou 3 din Toulouse cu lungimea de 28 km și realizarea studiului de fezabilitate pentru „Sistemul rețelei de metrou din zona metropolitană Tel-Aviv” care presupune 3 linii automate de metrou care totalizează 140 km.

Primăria Cluj-Napoca urmărește mplementarea unui sistem de transport rapid - tren metropolitan care va acoperi întregul coridor feroviar cuprins între halta Nădășel și stația Bonțida, pe o lungime de aprximativ 43 km, dar și un nou coridor magistral de transport rapid (metrou) pe axa vest-centru-est a municipiului.

„Pe noua linie de metrou sunt propuse 15 stații pe o lungime de aproximativ 16 km, deci o interstație medie de 1035 m”, se mai arăta în comunicat.

Studiile urmau să fie finalizate între 5 și 24 de luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.