Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lider AUR, plângere la Parchetul General privind deplasările externe ale lui Klaus Iohannis / Care sunt acuzațiile (UPDATE)

x.com
klaus iohannis zanzibar

Deputatul AUR Dan Tănasă s-a prezentat marți dimineață la Parchetul General pentru a depune o plângere pe numele președintelui Klaus Iohannis legată de deplasările externe ale acestuia. Acesta a spus că va face mai multe declarațiile la ieșire.

Potrivit documentului consultat de STIRIPESURSE.RO, se solicită verificarea următoarelor aspecte:

  • Existența ordinelor de deplasare externă pentru personalul instituției care efectuează deplasări în străinătate;
  • Existența unor ordine pentru aprobarea finanțării unor acțiuni sau proiecte ale Președintelui României și Administrației Prezidențiale;
  • Existența unor rapoarte în care să fie menționate activitățile întreprinse de Președintele României și de personalul însoțitor cu ocazia deplasărilor efectuate;
  • Dacă a fost respectată legislația privind achizițiile publice în legătură cu selectarea furnizorilor/prestatorilor care au asigurat condițiile de deplasare, cazare, hrană etc. a Președintelui României și a însoțitorilor;
  • Sursa finanțării acestor deplasări;
  • Motivele pentru care s-a ales ca locație pentru escală între zboruri mun. Sibiu;
  • Motivul pentru care Președintele României și însoțitorii acestuia au beneficiat de asigurarea cheltuielilor de deplasare, cazare, hrană, diurnă etc., în zilele în care nu au participat la nici un eveniment oficial;
  • Cine a beneficiat de plata din fondurile publice a costurilor de deplasare, cazare, hrană etc. și dacă acest lucru a fost realizat cu respectarea dispozițiilor legale;
  • Dacă Președintele României a delegat sau nu funcția de ordonator de credite în perioada vizată;
  • Motivul pentru care informațiile privind costurile deplasărilor efectuate de Președintele României au fost clasificate, dacă acesta constituie un temei legal pentru clasificarea acestor date și dacă persoana care a dispus acest lucru avea atribuții în acest sens;

De asemenea, în plângerea depusă la Parchetul General, acuzațiile la adresa președintelui Klaus Iohannis sunt de abuz în serviciu, deturnare de fonduri, delapidare și uzurparea funcției:

II.1 Infracțiunile de abuz în serviciu.

II.1.1 Fapta persoanelor care au avut atribuții legale în organizarea deplasărilor Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, în perioada 2022-2023, de a nu îndeplini un act prevăzut de o lege (Legea nr. 98/2016), o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori de a-l îndeplini cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, referitoare la achizițiile publice realizate, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat de peste 8 milioane de euro, îndeplinește condițiile constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu prev. și pedep. de art. 309 rap la art. 297 alin. (1) din Codul Penal.

II.1.2 De asemenea, fapta persoanei de a dispune clasificarea informațiilor referitoare la deplasările Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, în perioada 2022-2023, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 182/2022 și a celorlalte acte normative incidente, cauzând astfel o vătămare a dreptului de acces la informațiile de interes public sau intereselor legitime ale unei persoanelor fizice și juridice care au solicitat acest lucru, îndeplinește condițiile constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu prev. și pedep. de art. 297 alin. (1) din Codul Penal.

II.1.3 Fapta ordonatorului de credite de a aproba acordarea unor sume de bani provenite din bugetul Administrației Prezidențiale în interesul persoanelor care l-au însoțit pe Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, în deplasările externe efectuate în 2022-2023, constând în sumele de bani achitate pentru deplasare, diurnă, cazare, hrană etc., în contextul în care aceste persoane nu aveau dreptul legal de a beneficia de aceste sume, întrunește condițiile constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu prev. și pedep. de art. 297 alin. (1) din Codul Penal.

II.2 Deturnarea de fonduri

II.2.1 Fapta ordonatorului de credite de a realiza acțiuni de schimbare a destinației fondurilor bănești ori a resurselor materiale alocate Administrației Prezidențiale spre alte obiective decât cele stabilite prin bugetul de stat în perioada 2022-2023, respectiv spre efectuarea unor cheltuieli nejustificate de deplasare ale Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis și a altor persoane care l-au însoțit, întrunește condițiile constitutive ale infracțiunii de fals detunare de fonduri prev. și pedep. de art. 307 din Codul Penal.

II.3 Delapidarea

II.3.1 Fapta ordonatorului de credite de a trafica sumele de bani provenite din bugetul Administrației Prezidențiale în interesul persoanelor care l-au însoțit pe Președintele României în deplasările externe efectuate în perioada 2022-2023, constând în sumele de bani achitate pentru deplasare, diurnă, cazare, hrană etc., în contextul în care aceste persoane nu aveau dreptul legal de a beneficia de aceste sume, întrunește condițiile constitutive ale infracțiunii de delapidare prev. și pedep. de art. 295 din Codul Penal.

II.4 Uzurparea funcției

25. Faptele consilierului prezidențial George Vladimir Duhan de a dispune clasificarea informațiilor referitoare la deplasările Președintelui României domnul Klaus Werner Iohannis, în perioada 2022-2023 și de a semna toate documentele necesare efectuării demersurilor privind asigurarea cheltuielilor de deplasare ale Președintelui României cât și de le a aproba, fără a fi delegat în acest sens, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat de peste 8 milioane de euro și vătămarea a dreptului de acces la informațiile de interes public sau intereselor legitime ale unei persoanelor fizice și juridice care au solicitat acest lucru, constituie infracțiunea de uzurpare a funcției prev. de art. 300 din Codul Penal”.

Anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis a efectuat 34 de deplasări externe, însumând cheltuieli de peste 41 de milioane de lei, conform unui răspuns transmis la solicitarea agenției publice de presă Agerpres.

Reamintim că Administrația prezidențială a refuzat constant să ofere aceste informații jurnaliștilor, motivând că informațiile sunt clasificate.

Administraţia Prezidenţială a transmis la mijlocul lunii decembrie, într-un răspuns oficial la solicitarea News.ro referitoare la costurile turneului oficial efectuat în Africa de şeful statului, recent, că detalierea cheltuielilor necesare pentru aceste deplasări externe, pe destinaţii, perioade şi categorii, nu este posibilă, întrucât această operaţiune poate genera situaţii de încălcare a prevederilor legale referitoare la protecţia informaţiilor clasificate. În ceea ce priveşte cheltuielile cu cazarea în turneu, Administraţia Prezidenţială a transmis că acestea sunt disponibile prin intermediul cadrului de transparenţă în materie de execuţie bugetară.

În anul 2022, Administrația Prezidențială a refuzat să răspundă G4Media cât a costat avionul privat cu care s-a deplasat președintele Klaus Iohannis la summit-ul NATO de la Madrid. ”Contractele pentru prestarea serviciilor de executare a zborurilor speciale sunt documente clasificate, în integralitate, motiv pentru care nicio informație din cuprinsul sau asociată acestora nu poate fi comunicată, fiind exceptate de la accesul liber al cetățenilor”, se arată într-un răspuns transmis de Administrația Prezidențială redacției G4Media.ro.

  • ”Fiindcă așa este legea” – așa a răspuns în aprilie 2023 președintele Klaus Iohannis când a fost întrebat de reporteri de ce nu sunt publice cheltuielile privind deplasările efectuate de Administrația Prezidențială

Mai mult, în decembrie 2023, președintele Klaus Iohannis a fost filmat de ”Recorder” în timp ce ignoră un jurnalist care i-a pus de mai multe ori întrebări legate de desecretizarea costurilor de transport cu avioane private.

”39.949 de cetățeni i-au cerut președintelui Iohannis desecretizarea costurilor de transport cu avioane private. A trecut mai bine de o lună, iar președintele continuă să ignore aceste solicitări”, a transmis Recorder.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.