Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lider de partid, acuzat de votare frauduloasă în Parlamentul European

Marine Le Pen

Presedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a invitat-o pe presedinta Frontului National, Marine Le Pen, sa dea explicatii asupra voturilor electronice frauduloase efectuate în timp ce ea nu era în sediul PE în octombrie, au declarat joi surse parlamentare.

'Martin Schulz a invitat-o pe Marine Le Pen la o întrevedere pentru a clarifica situatia', a indicat pentru AFP Armin Machmer, purtator de cuvânt al presedintelui Parlamentului. 'Exista contradictii si divergente în mai multe marturii', a explicat el.

Ancheta deschisa ar putea duce, eventual, la sanctiuni dupa semnalarea la sfârsitul lunii octombrie a neregulilor în votul electronic al eurodeputatei frontiste.

Eurodeputatul olandez Marcel De Graaf, copresedinte al grupului 'Europa natiunilor si libertatilor' condus de Marine Le Pen, recunoscuse ca a votat câteva minute în 28 octombrie în locul acesteia, utilizând cardul ei de vot electronic, în timp ce Le Pen absenta de la lucrarile PE pentru a se duce la o reuniune electorala în Franta.

De Graaff, vecinul sau în hemiciclu la Strasbourg, a comis aceasta 'stângacie' din 'curtoazie' si 'spirit cavaleresc' dar 'fara antorizatia mea', pledase presedinta Frontului National. 'Am plecat lasându-mi cardul de vot, asa cum fac zeci de deputati', mai cautase sa se justifice Marine Le Pen.

Regulamentul Parlamentului European interzice deputatilor sa voteze în locul unui coleg. Votarile, când nu se fac prin ridicarea mâinii, se efectueaza cu ajutorul unui card electronic nominal pe care fiecare deputat trebuie sa-l introduca într-un aparat aflat în fata lui.

Dar, potrivit unei surse parlamentare, 'exista suspiciuni serioase asupra faptului ca si un alt vecin al lui Marine Le Pen, Nicolas Bay, membru al FN, ar fi votat de asemenea în locul acesteia', utilizându-i cardul.

De Graaff si-a recunoscut faptele, dar 'Bay neaga, desi cinci deputati au depus marturie ca l-au vazut' votând în locul presedintei partidului sau, a precizat o alta sursa parlamentara.

Voturile electronice ale Marinei Le Pen ar fi fost înregistrate nu doar în timpul absentei sale din PE, ci si 'în timp ce ea era în hemiciclu, dar nu la locul ei', potrivit aceleiasi surse.

Suspiciunea asupra anumitor voturi ale presedintei FN venise în octombrie de la o eurodeputata conservatoare suedeza.

Responsabilii pentru astfel de nereguli sunt pasibili de sanctiuni care pot merge de la retragerea unuia sau mai multor mandate exercitate în Parlament pâna la o excludere temporara.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.