DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Lider liberal, petiţie FĂRĂ PRECEDENT: Ce români pot rămâne FĂRĂ ajutor social

thoughtfulcampaigner.org
petitie

Deputatul PNL Florin Roman a lansat o petiţie online prin care doreşte să strângă semnături pentru a modifica alineatul (7) al articolului 15 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. În sensul că persoanele apte de muncă să îşi piardă ajutorul social dacă refuză să lucreze, potrivit NEWS.RO. El susţine că au fost situaţii în care „mass-media a prezentat cazuri în care beneficiarii de venit minim garantat se plimbă cu maşini de lux sau stau în conace”.

Citeşte şi: Andrei Pleşu RUPE TĂCEREA: Eseistul FACE LUMINĂ şi arată cine sunt 'VINOVAŢII' pentru situaţia din România

„În România, o formă de asistenţă socială pe care statul o oferă familiilor şi persoanelor singure este reprezentată de venitul minim garantat. Acesta se întemeiază pe principiul solidarităţii sociale în cadrul unei politici naţionale de asistenţă socială”, se arată în textul petiţiei iniţiate de deputatul PNL Florin Roman.

În prezent legea prevede că ”persoanele apte de muncă, ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidenţa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pentru încadrare în muncă, şi nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de aceste agenţii”.

De asemenea, Roman susţine că tot actuala legislaţie dă dreptul acestor persoane să refuze de 3 ori ocuparea unui loc de muncă, dar "din practică se constată că majoritatea celor ce primesc venit minim garantat sub formă de ajutor social refuză să meargă la muncă, preferând să stea acasă pe banii statului”.

Roman spune că, în luna decembrie 2016, conform Ministerului Muncii, numărul persoanelor care beneficiau de ajutor social era de 55.457, dintre care 2.643 nu au mai primit ajutorul la finalul lunii, iar în luna aprilie 2017, beneficiarii de ajutor social erau în număr de 243.006, dintre care 17.712 au rămas fără bani la finalul lunii.

El spune că modificarea legislaţiei este necesară, argumentând că „mass-media a prezentat cazuri în care beneficiarii de venit minim garantat se plimbă cu maşini de lux sau stau în conace”.

“Considerăm că modificările sunt necesare, mai ales că, nu de puţine ori, mass-media a prezentat cazuri în care beneficiarii de venit minim garantat se plimbă cu maşini de lux sau stau în conace. De asemenea, mulţi dintre ei îşi maltratează copii şi nu-i lasă să meargă la şcoală sau, în cele mai bune cazuri când îi lasă, le interzic a primi burse de teama ca să nu piardă indemnizaţia dată de stat”, se mai arată în textul petiţiei.

Roman spune că domeniul social ar trebui să se orienteze spre cei nevoiaşi, nu spre cei ce doresc să “eludeze statul”, iar părinţii care nu îşi trimis copiii la şcoală, în caz contrat vor pierde ajutorul social.

„Politica în domeniul social ar trebui să fie orientată direct spre cei nevoiaşi şi nu pentru cei ce doresc să eludeze statul. Copiii trebuie să aibă dreptul de a învăţa şi poate nu e rea ideea de a îi obliga pe părinţii beneficiari de ajutoare sociale să îi lase pe aceştia la şcoală sub sancţiunea de a fi privaţi de un drept social pe care statul îl acordă. Totuşi, un prim pas în acest sens consider că se poate face prin încetarea dreptului de a beneficia de venit minim garantat dacă refuză un loc de muncă”, mai spune deputatul.

Potrivit iniţiativei, deputatul PNL vrea să modifice alin (7) al articolului 15 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, în sensul ca persoanele apte de muncă să accepte locul de muncă care li se oferă sub condiţia ca refuzul acestuia duce la încetarea ajutorului social sub formă de venit minim garantat.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, petiţia a strâns 3116 semnături, scrie NEWS.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.