Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE – După mai bine de 24 de ore de la victoria lui Erdogan vin și felicitările lui Iohannis

Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis

UPDATE 29 mai, ora 09.15: Klaus Iohannis îl felicită pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele Klaus Iohannis îl felicită luni pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, pentru realegerea în funcţie şi spune că aşteaptă cu nerăbdare să continuăm cooperarea strânsă, bazată pe Parteneriatul Strategic dintre ţările noastre.

”Felicitări, domnule Preşedinte Erdoğan, pentru realegerea în funcţie! Aştept cu nerăbdare să continuăm cooperarea strânsă, bazată pe Parteneriatul Strategic dintre ţările noastre”, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe Twitter.

Știrea inițială:

Premierul britanic Rishi Sunak, președintele francez Emmanuel Macron, președintele israelian Isaac Herzog, președintele SUA Joe Biden, șeful diplomației UE Josep Borrell, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și secretarul general al NATO l-au felicitat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea sa. Președintele României, Klaus Iohannis, nu a comentat, cel puțin până acum, victoria lui Recep Erdogan, nici printr-un comunicat oficial sau chiar printr-un mesaj pe rețelele de socializare. Atitudinea lui Klaus Iohannis față de președintele turc vine și în contextul în care România are un parteneriat strategic cu Turcia.

"Îl felicit pe Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea sa. Relațiile dintre UE și Turcia sunt de importanță strategică", a declarat Borrell. „UE are un interes strategic în continuarea cooperării și în relațiile reciproc avantajoase cu Turcia și cu toți cetățenii săi, precum și într-un mediu stabil și sigur în mediterana de est", a declarat Borrell.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a alăturat, de asemenea, felicitărilor. "Aștept cu nerăbdare să continui să construiesc relații între UE și Turcia. Este important din punct de vedere strategic atât pentru UE, cât și pentru Turcia să lucreze la dezvoltarea acestor relații în beneficiul cetățenilor noștri", a scris ea pe rețelele de socializare.

La rândul său, premierul britanic a declarat că se așteaptă să continue cooperarea cu Turcia, începând cu problemele legate de "extinderea comerțului și terminând cu lupta împotriva amenințărilor la adresa securității (...)".

Președintele francez l-a felicitat pe Erdogan, afirmând că Franța și Turcia vor trebui "să facă față unor provocări uriașe împreună".

Între timp, președintele israelian și-a exprimat speranța pentru continuarea activității comune "pentru consolidarea și extinderea legăturilor bune dintre Turcia și Israel".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a scris pe rețelele de socializare: "Felicitări președintelui Erdogan pentru realegerea sa. Aștept cu nerăbdare să ne continuăm activitatea împreună și să ne pregătim pentru summitul NATO din iulie".

De asemenea, inclusiv premierul maghiar Viktor Orban a avut un mesaj de felicitare: „Felicitări președintelui Erdogan pentru victoria sa incontestabilă. Felicitări, domnule președinte!”

Context

Duminică seara, Comisia Electorală Centrală din Turcia a confirmat că Erdogan a câștigat al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Șeful CEC, Ahmet Iner, a anunțat că, potrivit datelor după procesarea a 99,75% din buletinele de vot, Erdogan primește 52,1% din voturi, fiind astfel reales pentru un nou mandat.

Adversarul său, liderul opoziției Kemal Kılıçdaroğlu, a câștigat 47,9%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.