Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii celor două mari comunităţi din Cipru vor o nouă conferinţă privind viitorul insulei

Preşedintele cipriot grec, Nicos Anastasiades, şi liderul cipriot turc, Mustafa Akinci, au solicitat Organizaţiei Naţiunilor Unite să pregătească o nouă conferinţă de pace la începutul lunii martie, cu participarea puterilor garante, a anunţat miercuri mediatorul ONU în acest dosar, norvegianul Espen Barth Eide, transmite Reuters, conform agerpres.

Cei doi lideri, care s-au întâlnit în cursul zilei de miercuri, au mai convenit să aibă întrevederi săptămânale pe parcursul lunii februarie, în scopul soluţionării problemelor restante, a indicat mediatorul ONU, într-un comunicat.

Declaraţie şocantă la nivel înalt: 'Infractorii NU SUNT OAMENI'

'Liderii au cerut Naţiunilor Unite să pregătească, prin consultare cu puterile garante, continuarea Conferinţei cu privire la Cipru la nivel politic la începutul lui martie', se spune în comunicat.

O conferinţă cu privire la Cipru a avut loc la mijlocul lunii ianuarie, la Palatul Naţiunilor din Geneva, în tentativa de a se pune capăt celor 42 de ani de divizare între comunităţile greacă şi turcă.

Această 'conferinţă istorică', însărcinată doar cu discutarea garanţiilor de securitate pentru un Cipru reunificat, a fost convocată după mai multe zile de negocieri intense între liderii celor două comunităţi, sub egida ONU.

Nicos Anastasiades şi Mustafa Akinci au făcut atunci pentru prima oară schimb de hărţi pentru ceea ce ar fi, în viziunea fiecăruia, viitorul stat federal.

Documentele i-au fost încredinţate mediatorului Naţiunilor Unite, care a precizat că acestea vor fi păstrate într-un seif al ONU.

Negocierile au eşuat însă în privinţa spinoasei chestiuni a prezenţei militare turce în nordul Ciprului.

ALERTĂ - Comisia Europeană REACŢIONEAZĂ dur la ultimele evenimente din România

În discursul său la conferinţă, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a cerut 'o soluţie completă care să garanteze egalitatea, drepturile legitime şi securitatea părţii cipriote turce', prin 'menţinerea regulilor de garanţii şi de securitate ce constituie fundamentele securităţii şi stabilităţii insulei de 43 de ani'.

Grecia, în schimb, doreşte 'încetarea regimului anacronic de garanţii' de securitate şi plecarea celor 30.000 de militari turci staţionaţi în partea de nord a insulei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.