Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii CNMT şi PPMT cer un dialog cu autorităţile române pentru problema autonomiei

autonomie

Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, a declarat, sâmbătă, că UDMR abordează problema autonomiei doar atunci când are nevoie de voturi, după care abandonează acest discurs, relateaza agerpres.

Prezent la o conferinţă de presă organizată la Cluj-Napoca împreună cu Szilagyi Zsolt, liderul Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Laszlo Tokes a afirmat că, în opinia sa, în primii ani de după '90 liderii UDMR au adoptat 'un pact', prin care să primească poziţii în guvernele care au condus România. 

"Programul UDMR conţine autonomia în mai multe trepte şi asta a fost formulată în 1992 prin declaraţia de la Cluj, este o declaraţie de bază a politicii noastre maghiare din România, dar UDMR a dat uitării această programă. Noi, cei din afara UDMR, reprezentăm cu mai multă fidelitate această programă decât UDMR-ul însuşi. UDMR duce o politică de inducere în eroare şi perfidă, încât la fiecare alegeri susţine autonomia şi conceptual de autonomie al programei şi după aceea uită. Deci, numai pentru culegerea voturilor are nevoie de autonomie. Eu cred că la Pactul de la Neptun s-au înţeles, s-a acceptat un pact secret, (...) prin care renunţă de fapt la reprezentarea autonomiei şi în schimb pot dobândi scaune în Parlament sau în Guvernul României. Trebuie să termine cu această politică duplicitară. A sosit timpul să se toarne apă curată în pahar", a declarat Laszlo Tokes. 

Liderul CNMT a precizat că nu se doreşte ca în România să se impună un model separatist, aşa cum s-a încercat în alte ţări din Europa, ci doar să existe un dialog pe tema autonomiei. 

"Dacă ne-am înţelege şi am cădea la un acord, conflictul tradiţional existent s-ar soluţiona. Nădăjduim că, până la urmă, clasa politică din România, Guvernul României vor discuta cu maghiarii, cu secuii, şi vom putea cădea la un acord privind autonomia, care se poate realiza cu ajutorul maghiarilor. Nu dorim independenţă ca scoţienii sau catalanii, nu dorim independenţă faţă de România, dar avem dreptul la autodeterminare internă, dorim să fim ascultaţi şi cerem să fim ascultaţi", a subliniat Laszlo Tokes. 

El a menţionat că transilvănenii nu au fost consultaţi niciodată despre doleanţele lor. 

"Problema nu a fost autonomia, în cazul Cataloniei, ci lipsa acesteia. Am subliniat acest lucru recent, asta este diferenţa dintre maghiarii din România şi scoţieni sau catalani. Noi suntem loiali statului român şi nu dorim independenţă. Acest lucru este foarte important, este o exprimare a voinţei noastre politice", a mai spus acesta. 

La rândul său, preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, a declarat că în contextul în care România sărbătoreşte anul viitor 100 de ani de la Marea Unire ar trebui ca autorităţile să îşi amintească şi de proclamaţia de la Alba Iulia, care promite autoguvernare pentru toate naţiile care trăiesc împreună cu românii. 

"Dacă puterea centrală de la Bucureşti nu ia în serios declaraţia de la Alba Iulia ce legitimitate vor avea aceste aniversări? Cerem ferm pornirea dialogului între Guvern şi maghiarii reprezentanţi legitimi, care solicit realizarea diferitelor forme de autonomie. (...) Aşa cum vedem şi în Europa autonomia are multe feluri, pentru că trebuie adaptată situaţiei şi tocmai pentru a fi eficientă. Pentru asta avem nevoie de dialog", a spus Szilagyi Zsolt. 

La conferinţa de la Cluj-Napoca au mai participat Laszlo Gyorgy, vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Gunther Dauwen, directorul Alianţei Libere Europene, Wouter Patho, directorul adjunct al Alianţei Libere Europene, membru al Noii-Alianţe Flamande aflată la conducerea coaliţiei de guvernământ belgiene şi Aitor Esteban, preşedintele fracţiunilor Partidului Naţional Basc în Parlamentul Spaniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.