Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii mondiali, UE și NATO îl felicită pe Joe Biden

BBC
Trump Biden

Numeroşi lideri internaţionali, ai Uniunii Europene şi ai NATO au adresat sâmbătă mesaje de felicitare preşedintelui ales al SUA, Joe Biden, după victoria acestuia în faţa preşedintelui în exerciţiu, republicanul Donald Trump, la alegerile din 3 noiembrie, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a felicitat pe Joe Biden, exprimându-şi speranţa unei consolidări a relaţiilor dintre SUA şi Europa. "Conducerea americană este la fel de importantă ca întotdeauna într-o lume impredictibilă şi aştept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu preşedintele ales Biden, cu vicepreşedintele ales Kamala Harris şi cu noua administraţie pentru a consolida şi mai mult legătura dintre America de Nord şi Europa. O alianţă NATO puternică este bună pentru America de Nord şi bună pentru Europa", a scris Stoltenberg pe Twitter.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-au felicitat la rândul lor pe Biden, pe Twitter, insistând pe dorinţa UE de a reconstrui cu SUA "un parteneriat solid" după o relaţie conflictuală în timpul mandatului lui Donald Trump.

"UE este gata să se angajeze în favoarea unui parteneriat transatlantic solid. COVID-19, multilateralism, climat şi comerţ internaţional sunt sfidările pe care trebuie să le înfruntăm împreună", a scris Charles Michel. "UE şi Statele Unite sunt prieteni şi aliaţi (...) Comisia este pregătită să-şi intensifice cooperarea cu noua administraţie şi cu noul Congres", a transmis şi Von der Leyen, într-o declaraţie.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a transmis "cele mai bune urări" preşedintelui ales al SUA şi a pledat pentru o relaţie solidă între această ţară şi Uniunea Europeană, "în special în aceste timpuri dificile".

"Cele mai bune urări viitorului preşedinte al SUA @JoeBiden şi vicepreşedintei @KamalaHarris. Lumea are nevoie de o relaţie solidă între Europa şi Statele Unite, îndeosebi în aceste timpuri dificile", a scris pe Twitter preşedintele PE, care a exprimat disponibilitatea UE de "a conlucra (cu SUA) pentru a combate COVID-19, schimbările climatice şi pentru a aborda chestiunea inegalităţii în creştere".

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a calificat triumful lui Biden drept "o zi de neuitat pentru Europa şi pentru democraţie". "O zi de neuitat pentru Europa şi pentru democraţie. Mă îmbrăţişez singur", a scris Gentiloni tot pe Twitter.

"Americanii şi-au ales preşedintele. Felicitări @JoeBiden şi @KamalaHarris! Avem multe de făcut pentru a face faţă provocărilor zilelor noastre. Să acţionăm împreună", a reacţionat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, într-un tweet.

"Aştept cu nerăbdare viitoarea cooperare cu preşedintele Biden. Prietenia noastră transatlantică este de neînlocuit dacă ne dorim să gestionăm marile provocări ale timpurilor noastre", a scris pe Twitter cancelarul Germaniei, Angela Merkel care, fiind chiar ea prima femeie la conducerea Germaniei, a evidenţiat că vicepreşedinta aleasă a SUA, Kamala Harris, va fi prima femeie care deţine acest post în SUA.

Premierul italian Giuseppe Conte a felicitat "poporul american şi instituţiile sale pentru dovada lor excepţională de vitalitate democratică". "Suntem gata să lucrăm cu preşedintele ales Joe Biden pentru a consolida relaţia transatlantică. Statele Unite pot conta pe Italia drept un aliat solid şi un partener strategic", a scris Conte în limba engleză pe contul său de Twitter.

Şi premierul britanic Boris Johnson l-a felicitat pe Biden "pentru alegerea sa" şi pe Kamala Harris pentru "succesul istoric". "SUA sunt aliatul nostru cel mai important şi doresc să cooperez strâns asupra priorităţilor noastre comune, de la schimbările climatice la comerţ şi apărare", a scris pe Twitter şeful guvernului de la Londra.

"În numele guvernului Canadei, îi felicit pe Joe Biden şi pe Kamala Harris pentru alegerea lor ca viitori preşedinte şi respectiv vicepreşedinte ai Statelor Unite ale Americii. Canada şi SUA se bucură de o extraordinară relaţie - una care este unică pe scena mondială. Aştept cu nerăbdare să lucrez cu preşedintele ales Biden, cu vicepreşedintele ales Harris, cu administraţia lor şi cu Congresul SUA pe măsură ce soluţionăm împreună cele mai mari provocări mondiale", a declarat premierul canadian Justin Trudeau.

Mesaje de felicitare au mai transmis şi preşedinţii Poloniei - Andrzej Duda, Egiptului - Abdel-Fattah al-Sissi, Libanului - cancelarul austriac Sebastian Kurz, precum şi liderii ţărilor nordice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.