Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii partidelor se întâlnesc pentru o decizie politică în privinţa Codul Fiscal

partide

Liderii partidelor parlamentare se vor întâlni joi, la Palatul Parlamentului, pentru a discuta pe tema formei finale a noului Cod fiscal. 

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, după şedinţa Biroului Permanent Naţional (BPN), că a avut o discuţie telefonică în acest sens cu Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, care şi-a dat acordul pentru această întâlnire. 

"Am informat colegii despre discuţiile din coaliţie şi despre deciziile politice luate şi anume faptul că vom avea o întâlnire joi cu celelalte partide parlamentare. Am avut o discuţie şi cu Alina Gorghiu şi am stabilit joi, în jurul orei 10,00, să avem întâlnirea liderilor politici pe marginea legii Codului fiscal, la Palatul Parlamentului", a precizat Dragnea. 

Întrebat dacă este necesară o altă discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema Codului fiscal, liderul social-democrat a precizat că este importantă întâlnirea de joi, care s-ar putea încheia cu un punct comun de vedere. 

"Codul fiscal nu e o joacă de copii, este chiar una dintre cele mai importante legi care poate genera în România dezvoltare sau nu. (...) Este mult mai important să ne mai luăm câteva zile (...) să ne mai uităm pe cifre şi pe implicaţii, în aşa fel încât joi să avem o discuţie şi un vot final în deplină cunoştinţă de cauză", a explicat Dragnea. 

În schimb, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat că o discuţie politică pe Codul fiscal este necesară şi a punctat că, pentru prima oară, coaliţia de guvernare se disociază de "heirupismul" premierului Victor Ponta în ceea ce priveşte măsurile guvernamentale. 

"Necesitatea unei discuţii politice s-a demonstrat şi prin faptul că astăzi (luni - n.r.) comisiile parlamentare în care PSD are majoritatea au votat împotriva cererii de reexaminare a Codului fiscal, deci a înţelegerii din urma întâlnirii tehnice a partidelor. Cel mai probabil, acelaşi lucru s-ar fi întâmplat şi în plen. Remarc cu satisfacţie că, pentru prima dată, coaliţia se disociază de heirupismul lui Victor Ponta în ceea ce priveşte măsurile guvernamentale. Am încredere că această schimbare de atitudine este doar începutul", a declarat Gorghiu pentru AGERPRES. 

Şi UNPR s-a pronunţat pentru discuţii pe tema Codului fiscal. Liderul formaţiunii, Gabriel Oprea, a precizat luni, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că formaţiunea sa a susţinut necesitatea discuţiilor tehnice privind Codul fiscal şi că urmează o întâlnire şi cu Opoziţia pentru luarea unei decizii politice. 

"Au fost discuţiile tehnice între specialişti. Ştiţi foarte bine că şi UNPR a susţinut că este nevoie de discuţii tehnice (...) urmând să ne întâlnim şi cu colegii din Opoziţie, la nivelul preşedinţilor de partide parlamentare şi să luăm o decizie politică", a declarat Oprea. 

La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru AGERPRES că înţelege decizia de amânare a dezbaterilor la Codul fiscal, dar consideră că trebuie găsită cât mai repede o soluţie în acest sens pentru a nu se transmite un mesaj de instabilitate politică şi nesiguranţă către cetăţeni, mediul de afaceri şi partenerii internaţionali.

Şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a pronunţat pentru amânarea reexaminării pentru săptămâna viitoare. Argumentul său a fost acela că este "mai util, mai înţelept" ca partidele să nu se grăbească "inutil" şi să aibă încă o fază de consultări, discuţii şi analize pe această temă. 

Premierul Victor Ponta s-a declarat încrezător miercuri că liderii partidelor vor avea joi discuţia finală pe proiectul noului Cod fiscal, iar actul normativ va fi votat săptămâna viitoare de către Parlament. 

El a subliniat că acum este momentul adoptării unor măsuri de relaxare fiscală. 

"E un proiect fundamental al Guvernului şi un proiect fundamental pentru România. L-am făcut foarte bine, l-am discutat cu mediul de afaceri, am trimis către liderii politici absolut toate cifrele şi toată datele. Vin într-un context bun, pentru că astăzi am văzut datele pe primele şapte luni, excedent bugetar, investiţii mai mari, exporturi mai mari, încasări mai mari la buget. Deci, înseamnă că acum e momentul. Moment de relaxare fiscală este atunci când lucrurile merg bine, când lucrurile merg prost nu mai poţi să mai faci şi relaxare fiscală. Şi dacă pierdem acest moment, de anul acesta, eu nu cred că va veni prea curând un alt moment de relaxare fiscală şi de creştere economică şi a locurilor de muncă", a susţinut prim-ministrul, în cadrul şedinţei de Guvern. 

Premierul a afirmat că este bine ca liderii partidelor parlamentare care se vor reuni joi, la Parlament, să discute asupra formei finale a noului Cod fiscal să citească şi datele oficiale pe primele şapte luni care arată excedent bugetar, încasări mai mari şi creştere netă a investiţiilor şi a exporturilor. 

El a precizat că, potrivit datelor MFP, excedentul bugetar a ajuns la 1,06% din PIB, după primele şapte luni din 2015. 

"Avem încasări mai mari ca anul trecut - veniturile la buget sunt cu 9,9% mai mari (în termeni nominali), iar la încasările din TVA s-a înregistrat o creştere de +15,5%! Totodată, avem o creştere semnificativă (+33,5% faţă de aceeaşi perioada din 2014) a cheltuielilor pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile. Cheltuielile pentru investiţii au fost cu 6% mai mari (nominal) faţă de anul precedent!", a explicat şeful Guvernului. 

Votul asupra cererii de reexaminare a Codului fiscal a fost amânat luni pentru sesiunea ordinară a Parlamentului, de săptămâna viitoare, decizia fiind luată de coaliţia de guvernare, şi comentată favorabil de către partidele de opoziţie. 

De altfel, cererea de reexaminare a primit aviz negativ în cadrul Comisiei pentru transporturi şi energie a Senatului, dar şi din partea Comisiei economice. Comisia juridică a Senatului a dat, însă, aviz favorabil cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis asupra noului Cod fiscal, cu patru amendamente, care sunt rezultatul acordului dintre partidele parlamentare. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.