Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii separatişti catalani au fost acuzaţi de Procuratura Generală spaniolă de rebeliune şi răzvrătire

www.digisport.ro
FC Barcelona independență Catalonia

Procuratura Generală spaniolă a anunţat luni că îi acuză de ”rebeliune”, ”răzvrătire” şi deturnare de fonduri pe membrii demişi ai Cabinetului catalan şi conducerea Parlamentului regional care au permis vineri declararea independenţei Cataloniei, relatează BBC News şi The Associated Press.

Aceste infracţiuni sunt pasibile de 30, 15 şi, respectiv şase ani de închisoare, potrivit legislaţiei spaniole. Procurorul general José Manuel Maza a anunţat că va cere judecătorilor să dispună măsuri preventive împotriva oficialilor, însă nu a precizat dacă între ele se află reţinerea sau plasarea în arest preventiv.

Autorităţile fac acest anunţ în contextul în care Madridul pune în aplicare măsuri în vederea preluării contolului direct asupra Cataloniei, inclusiv înlocuirea unor funcţionari civili catlani cu oficiali spanioli. Maza a precizat că una dintre cele două acţiuni în justiţie are ca scop inculparea oficialilor catalani demişi la Audienţa Naţională. Între aceştia s-ar afla fostul preşedinte al Guvernului Carles Puigdemont şi vicepreşedintele său Oriol Junqueras, în pofida faptului că procurorul nu a dat nume.

El a spus că cealaltă acţiune în justiţie îi vizează pe membrii conducerii Parlamentului catalan, inclusiv pe preşedinta acestuia Carme Forcadell, şi a fost depusă la Curtea Supremă spaniolă. Unii aleşi spanioli, inclusiv parlamentari regionali, beneficiază de o anumită imunitate în justiţie şi pot fi judecaţi doar de cea mai înaltă curte.

Maza a prezentat acuzaţiile într-o scurtă declaraţie, la Madrid, în faţa presei, fără să accepte întrebări.

REUNIUNI SEPARATE

Pe de altă parte, politicieni separatişti participau la reuniuni, la Barcelona, în perspectiva alegerilor regionale convocate de Guvernul spaniol în mai puţin de doiă luni, cu scopul de a pune capăt acestor eforturi separatiste. Cabinetul catalan a fost demis, iar Guvernul central a preluat controlul asupra acestei regiuni prospere din nord-estul ţării până la alegerile de la 21 decembrie.

Cele două partide separatiste care s-au aflat împreună la putere în Catalonia până în acest weekend ţineau reuniuniseparate. Unii dintre membrii demişi ai Cabinetului catalan participau la reuniunea de la sediul PDeCAT, în centrul Barcelonei. Însă Carles Puigdemont nu era prezent şi nu se ştie unde se afla. Fostul vicepreşedinte Oriol Junqueras şi preşedinta Parlamentului Carme Forcadell, care îşi pstrează doar în mod simbolic postul, participau la reuniunea ERC. Niciunul dintre ei nu a spus dacă va candida în alegeri, ceea ce ar presupune că ar recunoaşte caracterul doar simbolic al declaraţiei de independenţă de vineri. Ei urmează să-şi prezinte intenţiile până la 7 noiembrie, în cazul în care vor să-şi menţină coaliţia, iar până pe 18 noiembrie să prezinte liste de candidaţi.

”CÂTEVA ORE”

Guvernul spaniol le-a acordat timp membrilor demişi ai Cabinetului catalan să-şi ia lucrurile persoanle de la birou, însă Madridul i-a avertizat că riscă acuzaţii penale în cazul în care încearcă să îndeplinească sarcini oficiale. Ministrul de Interne Juan Ignacio Zoido a anunţat că Guvernul le acordă politicienilor separatişti ”câteva ore”, deoarece scopul este ”revenirea la normalitate în mod discret şi potrivit principiului intervenţiei minimale” a autorităţilor centrale. Zoido a găzduit, de asemenea, o reuniune cu noii şefi ai poliţiei catalane şi alţi oficiali din cadrul departamentului însărcinat cu Afaceri Interne în această regiune tulburată.

Această întâlnire cu comisarul Mossos d’Esquadra Ferran Lopez, numărul doi în ierarhie până săptămâna trecută, are loc la trei zile după ce autorităţile centrale spaniole au început să gestioneze în mod direct afacerile în Catalonia.

SFIDĂRI

Un membru demis al Cabinetului catalan a sfidat autorităţile, prezentându-se la locul de muncă şi postând pe reţele de socializare o imagine la birou. ”La birou, exercitând responsabilităţile care ne-au fost încredinţate de poporul Cataloniei”, a scris Josep Rull pe Twitter. El a fost însărcinat până săptămâna trecută cu afacerile teritoriale. Doi ofiţeri de poliţie au intrat în sediu, în centrul Barcelonei, şi au ieşt urmaţi de Rull câteva minute mai târziu. El a spus presei şi susţinătorilor săi că îşi va continua programul. Cei 12 membri ai fostului Cabinet, inclusiv preşedintele acestuia Carles Puigdemont, riscă să fie acuzaţi de uzurpare de funcţii dacă insistă să rămână la putere.

Carles Puigdemont a postat luni dimineaţa pe reţele de socializare o imagine în care apare curtea sediul Guvernului Cataloniei. Această imagine şi mesajul ambiguu ”Bună dimineaţa”, în catalană, însoţit de un emoticon care zâmbeşte, postate pe Instagram, i-au făcut pe mulţi să creadă că Puigdemont se afla în sediu. Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy administrează în mod direct afacerile catalane, după destituirea lui Puigdemont şi a Cabinetului său, vineri, în urma declarării independenţei regiunii în Parlamentul regional. Guvernul Rajoy a preluat deja controlul asupra poliţiei regionale, a dizolvat Parlamentul şi a convocat alegeri anticipate la 21 decembrie, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.