Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii UE cer Macedoniei de Nord să-şi soluţioneze disputa cu Bulgaria

balcani

Proiectul declaraţiei Summitului UE-Balcanii Occidentali, ce are loc miercuri seara prin videoconferinţă sub egida preşedinţiei croate a Consiliului Uniunii Europene, cere Macedoniei de Nord să găsească o soluţie la disputa cu Bulgaria legată de punerea în practică a Tratatului privind relaţiile de bună vecinătate, transmite miercuri euractiv.com potrivit Agerpres.

Summitul ar fi trebuit să se desfăşoare la Zagreb, dar după izbucnirea pandemiei de COVID-19 s-a convenit formatul prin videoconferinţă, urmând să ia parte liderii celor 27 de state membre ale UE şi omologii din Serbia, Muntenegru, Albania, Bosnia, Macedonia de Nord şi Kosovo.

În ajunul reuniunii, Bulgaria a transmis mesaje că nu acceptă paralizarea activităţii comisiei bilaterale pentru soluţionarea problemelor istorice cu Macedonia de Nord, structură creată în conformitate cu Tratatul de bună vecinătate semnat în februarie 2018 de Sofia şi Skopje.

''În cazul în care comisia istorică mixtă nu îşi reia activitatea până în iunie şi autorităţile de la Skopje continuă să falsifice istoria, Bulgaria nu va fi de acord cu începerea discuţiilor de preaderare cu Macedonia de Nord'', a declarat europarlamentarul Andrei Kovacev, liderul delegaţiei europarlamentare a partidului GERB, aflat la guvernare la Sofia.

În cel mai recent proiect al Declaraţiei Summitului UE-Balcanii Occidentali, care datează din 4 mai, liderii statelor UE îi solicită Macedoniei de Nord să rezolve problemele bilaterale, iar Tratatul privind relaţiile de bună vecinătate cu Bulgaria este menţionat în mod explicit.

Paragraful 9 al acestui proiect de declaraţie stipulează: ''Uniunea Europeană susţine promisiunea partenerilor din Balcanii Occidentali faţă de cooperarea regională inclusivă şi consolidarea relaţiilor de bună vecinătate, printre care cele cu statele membre UE. Implementarea acordurilor bilaterale cu bună-credinţă şi cu rezultate tangibile, inclusiv a Acordului Prespa cu Grecia şi a Tratatului privind relaţiile de bună vecinătate cu Bulgaria, rămâne importantă în această privinţă''.

Potrivit euractiv.com, în timpul guvernului VMRO-DPMNE condus de Nikola Gruevski (2006-2016), autorităţile de la Skopje nu au făcut mari eforturi pe calea integrării europene şi a acuzat alte ţări, în special Grecia, de blocarea aspiraţiilor europene ale Macedoniei de Nord.

Dacă VMRO-DPMNE câştigă alegerile parlamentare, prevăzute iniţial pentru 12 aprilie dar amânate din cauza pandemiei de COVID-19, atunci este foarte probabil ca ţara să rămână blocată şi să dea vina pe Bulgaria ca principal inamic al său, adaugă sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.