Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii UE discută vineri despre finanţarea bugetului comunitar şi sistemul de alegere a şefului Comisiei Europene

UE Uniunea europeana

Finanţarea viitorului exerciţiu bugetar de şapte ani al Uniunii Europene şi sistemul de alegere a preşedintelui Comisiei Europene vor fi principalele subiecte de discuţii la un summit informal al liderilor din 27 de state UE programat vineri, în contextul consecinţelor retragerii Marii Britanii în 2019, relatează Reuters, conform news.ro.

Liderii UE, cu excepţia Marii Britanii, vor spune dacă sunt de acord cu majorarea viitorului buget pe şapte ani al UE pentru finanţarea politicilor comune în domeniul securităţii, apărării şi migraţiei, chiar dacă plecarea Marii Britanii va face ca numărul contributorilor neţi să fie mai mic.

Participanţii trebuie să mai spună dacă sunt de acord să confere Parlamentului European un rol mai important în alegerea viitorului şef al Comisiei Europene şi ce ar trebui să se facă cu locurile din PE rămase vacante ca urmare a retragerii Marii Britanii.

”Acest summit informal de vineri va declanşa discuţiile referitoare la viitorul UE după Brexit, atât în privinţa problemelor instituţionale cât şi a cadrului bugetar. Toate deciziile care vor fi pregătite la acest summit vor intra în vigoare după ieşirea Marii Britanii din UE”, a spus un oficial european.

Comisia Europeană vrea ca liderii să majoreze viitorul buget pe termen lung, care va finanţa politicile comune ale UE din 2021 până în 2027, la 1,1-1,2% din PIB-ul UE, de la 1% în prezent.

Pentru a acoperi golul de aproximativ 10 miliarde de euro pe an lăsat de plecarea Marii Britanii, Comisia a propus un mix de reduceri ale cheltuielilor şi accesarea unor surse de venituri.

Germania, care este deja cel mai mare contributor net la bugetul UE, a spus că ar fi dispusă să plătească mai mult, dar alte ţări, cum este Olanda, au exclus acest lucru, afirmând că o UE mai mică implică un buget mai mic.

Liderii vor mai discuta o propunere a Parlamentului European de a reduce numărul de locuri din legislativ la 705, de la 751, după plecarea a 73 de parlamentari britanici şi redistribuirea unei părţi a acestora între alte state membre, pentru a ţine cont de schimbările demografice.

În plus, este probabil ca participanţii la discuţii să respingă o propunere a Parlamentului European ca viitorul şef al Comisiei Europene să fie ales dintre candidaţi selectaţi de principalele grupuri politice din legislativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.