Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii UE examinează un plan de acordare a cetăţeniei europene studenţilor britanici

matteo renzi

Studenţii britanici înscrişi la universităţi din alte state ale Uniunii Europene ar putea primi cetăţenie europeană, conform unui plan discutat de lideri ai Uniunii în urma referendumului prin care Marea Britanie a decis ieşirea din blocul comunitar, a afirmat marţi şeful guvernului italian, Matteo Renzi, transmite Reuters.

'Dacă un student britanic decide să petreacă doi, trei, patru ani într-o universitate europeană, ceea ce examinăm acum este posibilitatea de a-i acorda un paşaport european', dar 'deocamdată, nu este nimic sigur', le-a declarat Renzi reporterilor la Bruxelles, după o reuniune a liderilor socialişti europeni, la care iniţiativa a fost luată în discuţie. Premierul italian a precizat că propunerea s-a aflat pe agendă şi la întâlnirea sa de luni, de la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele francez Francois Hollande.

Măsura ar putea fi salutată de studenţii britanici la universităţi de pe continent, care sunt nesiguri cu privire la drepturile lor viitoare în statele UE după votul de la referendumul din 23 iunie. Un sondaj efectuat cu puţin timp înaintea consultării a relevat că 73% dintre tinerii cu drept de vot sub 25 de ani erau pentru rămânerea Marii Britanii în UE. 'Suntem foarte trişti pentru tânăra generaţie, mai ales pentru cea care trăieşte şi studiază în Marea Britanie, dar aceasta este democraţia', a adăugat şeful guvernului italian. După cum notează însă Reuters, obstacole de natură juridică ar putea face imposibilă punerea în aplicare a planului anunţat de Renzi. Acordarea cetăţeniei europene studenţilor britanici ar putea obliga state comunitare să procedeze în mod similar cu studenţi din ţări din afara Uniunii, pentru a evita discriminările, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.