Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii UE, la Roma pentru a-l premia pe Papa Francisc

papa francisc

Principalii responsabili europeni sunt aşteptaţi joi şi vineri la Roma pentru a discuta despre neliniştile şi propunerile italiene în privinţa migranţilor şi a-i remite papei Francisc prestigiosul Premiu internaţional Charlemagne al oraşului Aachen, potrivit AFP. 

Cancelarul german, Angela Merkel, urmează să se întâlnească joi la ora 14:00 (12:00 GMT) cu şeful guvernului italian, Matteo Renzi. 

Acesta îi va primi apoi pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi pe preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, urmând să susţină ulterior o conferinţă împreună cu aceştia despre viitorul UE la 18:30 (16:30 GMT) în sala Muzeului Capitoliului, unde fusese semnat Tratatul de la Roma în 1957. 

În timp ce UE se pregăteşte pentru noi turbulenţe odată cu reluarea discuţiilor despre datoria greacă şi referendumul britanic, Italia continuă să insiste asupra caracterului fundamental al unui răspuns comun necesar crizei migranţilor. 

Repunerea în discuţie a Tratatului de la Schengen, manifestată pentru Italia prin ameninţările austriece de înăsprire a controalelor la tunelul strategic de la Brenner, 'este mai periculoasă decât criza euro de acum câţiva ani', reafirmase marţi ministrul italian al finanţelor, Pier Carlo Padoan. 

Provocarea ridicată de criza migratorie 'nu este doar un şoc exogen, ci o schimbare a naturii' care riscă să facă să prevaleze viziunile naţionale ale Europei, susţinuse el. 

Având peste 28.500 de migranţi debarcaţi de la începutul anului, nivel comparabil celor din 2014 şi 2015, Italia a redevenit principala poartă mediteraneană de intrare a acestora în Europa după închiderea rutei balcanice şi controversatul acord asupra retrimiterii spre Turcia a noilor sosiţi în Grecia. 

Dar, contrar anilor precedenţi, când mai mult de jumătate dintre migranţii sosiţi îşi continuau drumul spre nordul Europei, Italia se teme că trebuie să facă faţă singură primirii noilor veniţi, întrucât rigoarea impusă de UE pentru identificarea acestora nu le mai permite să-şi depună cererile de azil în altă parte. 

Paralel, sistemul repartiţiei migranţilor în cadrul UE rămâne blocat şi proiectul de amendă de 250.000 de euro pentru un solicitant de azil refuzat nu ar schimba defel situaţia pentru Italia: nu există pentru moment sirieni, irakieni sau irakieni - cele trei naţionalităţi principale recunoscute pentru repartiţie - pe ambarcaţiunile precare salvate în acest an în largul Libiei. 

Pentru a face faţă acestei provocări, Italia a propus UE un plan numit 'Migration Compact', care pune accentul pe ajutorul acordat ţărilor de origine ale migranţilor şi pe cooperarea cu ţările de tranzit, vizând - de exemplu - un acord cu Libia după modelul celui încheiat cu Turcia.

Scandalul dezinfectanților: HEXI PHARMA avea acces la arhiva de informaţii a spitalelor

Purtătoarea de cuvânt în Italia a Înaltului comisariat al ONU pentru refugiaţi, Carlotta Sami, a salutat miercuri această 'trecere de la o abordare de urgenţă la o abordare structurată, care planifică şi gândeşte integrarea'. 

După premierul italian Matteo Renzi joi, va fi rândul papei Francisc să evoce acest subiect vineri, în cursul unei audienţe acordate dimineaţa celor trei responsabili ai UE, iar apoi cancelarului Angela Merkel, precum şi într-un important discurs în cadrul ceremoniei remiterii premiului Charlemagne la amiază. 

Acest premiu, care recompensează în fiecare an 'o contribuţie excepţională la unificarea europeană', a fost atribuit pontifului argentinian pentru 'încurajarea dată şi mesajul său de speranţă pentru pace şi traiul împreună' în Europa, a explicat în decembrie 2015 conducerea oraşului german Aachen (în franceză Aix-la-Chapelle). 

Papa, care refuză de obicei premiile, a explicat în februarie că l-a acceptat pe acesta cu scopul de a pleda pentru o 'refondare' a UE, după ce invitase - în faţa Parlamentului European, în noiembrie 2014 - o Europă 'îmbătrânită' să redevină o 'referinţă pentru umanitate', notează agerpres.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.