Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii UE nu au reușit să se înțeleagă pe boicotarea petrolului rusesc. Germania se opune embargoului total. Piețele au reacționat imediat

GreenBiz
piata energiei petrol

Preţurile ţiţeiului au scăzut joi cu aproape 2%, după ce Uniunea Europeană (UE) nu a convenit asupra unui plan de boicotare a petrolului rusesc şi în timp ce Statele Unite şi aliaţii săi discutau o posibilă eliberare coordonată suplimentară de petrol din rezervele strategice, transmite Reuters.

Vezi și: Rusia a reacționat dur după ce NATO a anunțat că trimite soldați în România

Liderii Uniunii Europene urmau să convină la un summit de două zile să cumpere în comun gaze naturale pentru a reduce dependenţa de combustibilii ruşi. Unii au spus că nu vor respecta cererea Moscovei de a cumpăra petrol şi gaze folosind ruble.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, a determinat UE să se angajeze să reducă dependenţa de combustibilii fosili ruşi prin creşterea importurilor din alte ţări şi extinderea rapidă a energiei regenerabile.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,98 dolari, sau 1,7%, la 119,62 dolari pe baril până la ora 17:38 GMT.

Vezi și: Este dezastru pentru Uniunea Europeană: Germania spune că decizia luată de Vladimir Putin echivalează cu rezilierea contractelor de furnizare a gazelor

Cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa din SUA, a scăzut cu 2 dolari, sau cu 1,7%, la 112,93 dolari pe baril.

Miercuri, ambele benchmark-uri au închis la cel mai ridicat nivel din 8 martie.

NATO a oferit Kievului o nouă asistenţă militară şi a repartizat mai multe trupe pe flancul său estic, în timp ce Londra şi Washington au impus noi sancţiuni Moscovei.

Dar liderii UE nu s-au înţeles la reuniunea NATO cu privire la întreruperea legăturilor energetice dintre Rusia şi Germania, principalul oponent al embargoului.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, a declarat că ţările AIE sunt unite în încercarea de a reduce radical importurile de petrol şi gaze din Rusia.

Fără un embargo UE asupra petrolului rusesc, analistul Commerzbank Carsten Fritsch a spus că este puţin probabil ca sancţiunile să aibă un impact major asupra pieţei petrolului.

În ceea ce priveşte eliberarea de petrol din stocurile de urgenţă ale SUA şi ale aliaţilor, secretarul american pentru Energie Jennifer Granholm a declarat în timpul unei conferinţe de presă la AIE, din Paris, că ”Aceste discuţii sunt în curs şi toate aceste instrumente sunt cu siguranţă pe masă”.

Preţurile petrolului au scăzut mai mult după ce ICE a majorat marjele pentru contractele futures pe titeiul May Brent cu 19% începând cu 25 martie, a treia actualizare a marjelor din acest an. De asemenea, cântărind preţurile ţiţeiului, dolarul s-a întărit pentru a patra oară în ultimele cinci sesiuni.

Un dolar mai puternic face petrolul mai scump pentru deţinătorii de alte valute.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.