Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul de la Phenian amenință Coreea de Sud după tirul de rachete: 'Un avertisment solemn adresat militarilor adepți ai războiului'

The Guardian
Kim Jong Un

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a dat asigurări că rachetele trase sub supervizarea sa sunt noi arme tactice vizând să adreseze un ”avertisment solemn” Coreei de Sud, din cauza planurilor sale de a efectua exerciţii comune cu Statele Unite, relatează AFP, conform news.ro.

Tirurile de joi au fost primele teste de rachetă după întâlnirea importantă, luna trecută, între Donald Trump şi Kim Jong Un în Zona Demilitarizată (DMZ) care împarte peninsula. Preşedintele american şi dictatorul nord-coreean au convenit atunci să reia discuţiile cu privire la programul nuclear nord-coreean.

Însă acest angajament nu s-a concretizat până în prezent, iar Phenianul a avertizat recent că acest proces ar putea deraia, dacă manevrele comune se desfăşoară aşa cum s-a prevăzut, în august.

Agenţia oficială nord-coreeană KCNA a oferit vineri doar puţine precizări tehnice cu privire la rachetele respective, anunţând că este vorba despre ”un nou tip de armă tactică” şi de ”un sistem de armament ultramodern”.

Aceste teste constituie ”un avertisment solemn adresat militarilor sud-coreeni adepţi ai războiului”, care persistă în voinţa lor de a efectua exerciţii comune ”în pofida avertismentelor noastre repetate”.

Viorica Dăncilă, tur de forță în teritoriu - Unde va fi prima oprire în calitate de prezidențiabil PSD

Aproape 30.000 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud, iar exerciţiile anuale pe care le desfăşoară împreună cu militari sud-coreeni au înfuriat de fiecare dată Phenianul. Nordul le consideră o repetiţie generală înaintea invaziei teritoriului său.

Potrivit unor evaluări ale armatei sud-coreene, cele două rachete cu rază scurtă  de acţiune au parcurs 450 şi, respectiv, 700 de kilometri, după care aucăzut în mare, între peninsula coreeană şi Japonia.

Aceste rachete ar fi capabile să atingă orice ţintă în Coreea de Sud.

Ministrul japonez al Apărării a denunţat tiruri ”extrem de regretabile”, Biroul Securităţii Naţionale sud-coreene s-a declarat ”profund îngrijorat”, iar Statele Unite au reclamat oprirea ”provocărilor”.

Potrivit KCNA, Kim Jong Un a declarat că noile rachete ”perfecţionate” ar putea zbura la joasă altitudine, ceea ce le face dificil de interceptat.

El a avertizat Seulul împotriva tentaţiei ”de a ignora avertismentul” implicit pe care îl reprezintă aceste rachete.

TACTICĂ DE NEGOCIERE

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunţat că el consideă că discuţii de lucru cu Phenianul ar urma să aibă loc aşa cum s-a prevăzut şi că ultimele teste constituie o tactică de negociere.

”Toată  lumea încearcă să se pregătească de negocieri, să aibă influenţă şi să creeze riscuri pentru cealaltă parte”, a declarat el într-un interviu acordat Bloomberg Television.

”Noi rămânem convinşi că există un mijloc de a avansa pe calea diplomaţiei, o soluţie negociată la toate astea”, a declarat Pompeo, adăugând că nu este îngrijorat de întârzierea dinaintea revenirii la masa negocierilor.

”Dacă durează două sau patru săptămâni, asta e”, a spus el.

Phenianul a lansat deja, în mai, rachete cu rază scurtă de acţiune, primele sale teste din noiembrie 2017.

Însă Donald Trump le-a respins cu un gest, vorbind despre ”ceva foarte standard”, o poziţie pe care a reiterat-o joi, într-un interviu la Fox News.

”Ei n-au testat nimic altceva decât nişte rachete mici, ceea ce face multă lume”, a declarat locatarul Casei Albe.

Ultimele tiruri au avut loc la o zi după o vizită la Seul a consilierul american în domeniul securităţii naţionale John Bolton, un adept al liniei dure, denunţat cu regularitate de către presa oficială nord-coreeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.