DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Liderul deputaților PMP, Mariuș Pașcan: 'Codul adminstrativ transformă România în moșia PSD și feuda baronilor locali'

Facebook.com
Marius Paşcan

Liderul deputaților PMP Mariuș Pașcan a afirmat că noul Cod administrativ, adoptat de Guvern prin ordonanță de urgență nu face decât să transforme România „în moșia PSD” și „feuda baronilor locali”. El mai spune că Viorica Dăncilă este varianta feminilă a lui Liviu Dragnea.

„Adoptarea Codului Administrativ prin Ordonanță de Urgență demonstrează, fără tăgadă, că Viorica Vasilica Dăncilă este, de fapt, Liviu Dragnea în varianta feminină, la fel de toxică politic și periculoasă pentru România. PSD își schimbă doar părul, nu și năravul, reanimând aceeași politică prăpăstioasă a baronizării, a feudalizării și aserviri țării către o clientelă politică oneroasă, interesată exclusiv de propria protecție, imunitate și impunitate, de sporirea despotică a puterii, fiind eminamente pusă pe căpătuială prin spolierea banului public”, a scris Marius Pașcan, marți, pe Facebook.

Citește și: Rareș Bogdan surprinde! Reacție legată de principalul rival

El mai spune că nu există niciun motiv care să justifice promovarea unui nou Cod administrativ în regim de urgență, reamintind că PMP și USR au atacat la CCR Codul, judecătorii Curții decizând că este neconstituțional proiectul de lege.

„Promovat în mare grabă printr-o lege la finele anului 2018, Codul Administrativ a fost atacat la inițiativa parlamentarilor PMP, în solidar cu colegii din USR și unii parlamentari neafiliați, fiind declarat neconstituțional în integralitatea sa prin Decizie a Curții Constituționale a României. Codul unifică într-o singură lege 17 acte normative, având peste 300 de pagini, și nu există niciun imperativ care să justifice promovarea sa în regim de urgență, conform prevederilor constituționale, respectiv existența unei situații extraordinare, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată și urgența să fie motivată în cuprinsul ordonanței”, a completat deputatul PMP.

Citește și: Antenele mută în forță! Cine vine la conducere, începând cu această lună

Liderul deputatuților PMP aminteșt că sindicatele din administrație și profesorii de drept administrativ au reclamat o OUG pe Codul administrativ.

„Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) i-a solicitat oficial premierului Viorică Dăncilă să nu adopte Ordonanța de Urgență privind Codul Administrativ. De asemenea, profesori de drept administrativ de la mai multe universități din țară au reclamat, printr-o scrisoare deschisă, că adoptarea Codului administrativ prin OUG echivalează cu un exces de putere, susținând totodată că legislația în materia organizării și funcționării autorităților administrației publice trebuie adoptată de Parlament. De asemenea, Consiliul Economic și Social a dat un aviz negativ acestui Cod Administrativ, fără ca Guvernul Dăncilă măcar să se sinchisească”, explică Pașcan.

Citește și: Rareș Bogdan surprinde! Reacție legată de principalul rival

Marius Pașcan face și o trecere în revistă a măsurile prevăzute în Codul admnistrativ.

„În esență, acest cod stabilește pensii speciale pentru aleșii locali, respectiv pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, care se vor acorda acestora pe lângă pensiile normale. O altă prevedere stipulează că proiectele care vizează administrarea patrimoniului vor putea fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcție, față de cele două treimi din voturi necesare până acum. Majoritatea simplă cu care se adoptă hotărârile cu caracter patrimonial, excepție făcând transferul de proprietate, lasă liber majorităților simple să înființeze, precum în cazul Bucureștiului, companii care să dubleze activitatea Primăriei. Consecința este instabilitatea administrativă: o viitoare majoritate va dori să desființeze aceste companii și să înființeze alte companii pe care să le controleze.

Totodată, răspunderea aferentă actelor administrative este transferată de la primari și demnitarii anterior menționați către funcționarii publici. Delegarea atribuțiilor de către primar sau președintele de consiliu județean face ca acesta să aibă puterea, dar nu și responsabilitatea. Prin delegarea atribuțiilor către directori, primarul va putea pune presiune pe aceștia să semneze actele potențial nelegale, cu amenințarea demiterii, dar nu va răspunde pentru aceste acte.

Citește și: A ieșit la lumină cine a făcut documentele! Cine a primit banii de la tatăl adoptiv al Sorinei

Avizarea concursurilor pentru posturi de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici este înlocuită cu o notificare prealabilă către ANFP și cu obligația publicării anunțului pe site-ul ANFP și în Monitorul Oficial. Sunt eliminate și alte avize precum cele privind modificarea calității posturilor sau stabilirea/modificarea structurii de funcții publice de către autoritățile publice din administrația publică locală. Agenția Națională a Funcționarilor Publici nu mai avizează organigrama autorităților locale. Atacarea în instanță de către ANFP a actelor nelegale nu duce la suspendarea executării lor.

Adoptarea prin OUG a Codului Administrativ reprezintă o sfidare la adresa votului românilor din 26 mai, care, în esență, s-au pronunțat pentru limitarea promulgării OUG-urilor. Chiar dacă la referendum s-a votat doar pentru Justiție, e clar că se impune o înțelegere mai largă, în sensul că pentru asemenea teme complexe și sensibile ar trebui să funcționeze autocenzura în a promova OUG-uri”, precizează deputatul PMP.

Citește și: Dezvăluiri despre Tudorel Toader! Studenții au decis să scoată la iveală secretele acestuia

Acesta adaugă că prin acest Cod adminstrativ, premierul Dăncilă și-a cumpărat susținerea baronilor locali la Congresul PSD.

„De fapt, prin acest Cod Administrativ, Viorica Dăncilă își cumpără susținerea baronilor locali, în vederea Congresului PSD din 29 iunie. La schimb pentru votul acestora, a înființat o nouă categorie de privilegiați ai pensiilor speciale și a consolidat discreționar și periculos puterea demnitarilor, a unor aleși locali. Mai mult, prin promovarea acestei ordonanțe de urgență, guvernul subminează grav activitatea Parlamentului, întrucât legea ar fi trebuit să urmeze procedura parlamentară tocmai pentru a se îndrepta elementele de neconstituționalitate constate de CCR. Este incredibil tupeul actualilor guvernanți și sfidarea cu cinism a votului românilor din 26 mai a.c. Fără nicio problemă morală sau mustrare de conștiință, prin promovarea Codului Administrativ, România devine moșia PSD și feuda exclusivistă a baronilor locali”, a conchis Pașcan.

Citește și: Codrin Ștefănescu, avertizează! ‘Sper ca regulile să nu se schimbe în timpul jocului’

Reacția liderulu deputaților PMP vine după ce Guvernul a adoptat, marți, ordonanța de urgență pentru modificarea Codului administrativ.

„Pentru mai multă eficiență și transparență vom stabili o procedură mai clară și termene reduse pentru numirea în funcție a unui membru al guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Situația din ultimul an ne-a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate ale guvernului. Pentru Administrația Locală vom reglementa procedura validării prin hotărârea instanței a mandatelor consilierilor locali aleși și vom revizui situațiile de dizolvare a Consiliului Local astfel încât să asigurăm stabilitatea autorităților locale”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de Guvern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.