Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul Jobbik, Vona Gabor, va participa la tabăra EMI de la Gheorgheni

vona gabor

Liderul partidului de extremă dreaptă Jobbik din Ungaria, Vona Gabor, va participa, sâmbătă, la tradiţională tabără de vară organizată de Tineretul Maghiar Ardelean - EMI, care se va desfăşura în apropierea municipiului Gheorgheni. Preşedintele EMI, Sorban Attila Ors, a declarat pentru Agerpres că Vona Gabor a confirmat participarea la tabără, tema dezbaterii la care va fi prezent fiind 'Unguri în Europa. Dar va mai fi Europa?'

De asemenea, pe parcursul acestei săptămâni vor fi abordate şi alte subiecte, cum ar fi Revoluţia anticomunistă din 1956 din Ungaria, la eveniment urmând să fie prezente două persoane care au făcut închisoare pentru că au ieşit în stradă la Budapesta, la demonstraţia paşnică a studenţilor, care a fost înăbuşită violent. Programul mai cuprinde dezbateri despre drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi ale minorităţilor, una dintre temele abordate fiind ordonanţa 31/2002 privind 'interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii'. Totodată, nu va lipsi nici tema autonomiei şi nici cea a situaţiei maghiarilor din Transilvania.

Participanţii la tabără vor dezbate şi cazul lui Beke Istvan şi a lui Szocs Zoltan, lideri ai grupării "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) din Transilvania, care sunt acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie de anul trecut de la Târgu Secuiesc. În tabără se vor organiza diverse programe pentru copii, vizionări de filme, dar şi 'o tabără militară vie', unde participanţii vor fi învăţaţi să tragă cu arcul şi vor asista la prezentări de uniforme medievale. Sorban Attila Ors a ţinut să puncteze că 'noi nu antrenăm niciun om pentru luptă, acesta este un program pentru distracţie'.

Moto-ul din acest an a taberei EMI, ajunsă la a XII-a ediţie, este 'Atât de mare lucru este libertatea?' şi reprezintă un citat din opera scriitorului maghiar Marai Sandor. Evenimentul este finanţat din vânzarea de bilete şi sponsorizări oferite de firme private şi nu beneficiază de finanţări din partea autorităţilor locale sau judeţene. La tabăra din apropierea municipiului Gheorgheni au participat în anii trecuţi persoane controversate, cum ar fi avocata austriacă Eva Maria Barki, declarată de două ori persona non grata în România sau vicepreşedintele Jobbik, Szavai Istvan, care a primit, la rândul său, interdicţie de a intra pe teritoriul României. Spre deosebire de celelalte tabere organizate în judeţul Harghita, cum ar fi "Tineretul şi Uniunea Europeană" sau "Tusvanyos", organizatorii nu asigură traducere în limba română şi nici nu pun la dispoziţie comunicate de presă în limba română.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.