Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul laburist britanic Jeremy Corbyn, 'gata' să guverneze şi să negocieze Brexitul

BBC
 Jeremy Corbyn

Partidul Laburist britanic este pregătit să guverneze şi să negocieze un acord asupra Brexitului, a afirmat miercuri liderul formaţiunii, Jeremy Corbyn, declarându-se mai capabil să apere interesele naţionale decât guvernul conservator al Theresei May, informează AFP. 'Suntem gata', a declarat Corbyn în discursul său de închidere a congresului anual al Partidului Laburiştilor la Brighton (sudul Angliei). 'Şi gata să construim o nouă relaţie progresistă cu Europa', a adăugat el, afirmând de asemenea că vrea să lupte împotriva inegalităţilor, să consolideze sistemul public de sănătate şi să facă faţă provocării de robotizare a locurilor de muncă.

Liderul laburiştilor a criticat slăbiciunile guvernului May, divizat de luptele interne pentru putere şi în privinţa negocierilor asupra ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. 'Conservatorii consideră mai important în a se poziţiona în propriul lor interes decât pentru a obţine cel mai bun acord posibil pentru Marea Britanie. Interesul naţional nu a fost niciodată atât de prost servit asupra unei probleme atât de capitale', a subliniat el.

'Dacă ar fi existat doar un singur motiv ca Partidul Conservator să plece, încurcăturile lor (ale conservatorilor) asupra Brexitului ar fi un motiv suficient. Astfel, adresez un mesaj simplu guvernului: în interesul Marii Britanii, redresaţi-vă sau cedaţi locul!', a spus el. Theresa May a pledat vineri pentru o perioadă de tranziţie de doi ani după ieşirea Marii Britanii din UE, în timpul unui discurs susţinut la Florenţa (Italia), menit să-i unească pe miniştrii săi împărţiţi între un Brexit 'blând' şi unul 'dur'.

Această propunere este la unison cu cea a laburiştilor, care pledează pentru o perioadă de tranziţie 'limitată în timp', precum şi pentru un acord care să menţină locurile de muncă. Însă problema Brexitului naşte clivaje şi în sânul Partidului Laburist, în aşa măsură încât delegaţii săi au decis să nu dezbată rămânerea Marii Britanii pe piaţa comună europeană în timpul congresului care s-a încheiat joi.

La fel ca Jeremy Corbyn, ei au preferat să pună accent pe programul anti-austeritate ce i-a permis partidului lor să înregistreze un avans net în alegerile anticipate din iunie. 'Nu am înregistrat rezultate destul de bune şi rămânem în opoziţie pentru moment. Însă noi am devenit un guvern în aşteptare', a dat asigurări Corbyn, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.