Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul partidului aflat la putere în Polonia spune că o să se încheie, în curând, conflictul cu UE, în proporție de 80%

EUCham
polonia, EU

Există 80% şanse ca Polonia să încheie conflictul cu Comisia Europeană privind statul de drept în curând, conform liderului partidului Lege şi Justiţie (PiS) aflat la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, scrie Politico.

„Plănuim momentan să implementăm schimbările asupra cărora am căzut de acord anterior cu Comisia Europeană”, a declarat Kaczynski într-un interviu publicat miercuri de revista de dreapta Gazeta Polska.

Procesul „nu va fi uşor” dar este „necesar pentru a readuce situaţia la normal”, a adăugat el, scrie news.ro.

Guvernul de dreapta al Poloniei a fost criticat dur de Comisia Europeană şi de mai multe ţări UE pentru schimbările controversate ale legilor justiţiei, despre care criticii spun că vor plasa judecătorii sub controlul partidului aflat la putere. Comisia a invocat în decembrie articolul 7 împotriva Poloniei, o procedură prin care Polonia şi-ar pierde dreptul la vot ca stat membru UE pentru că a încălcat principiile democratice ale blocului european.

Răspunsul guvernului polonez la îngrijorările de la Bruxelles a fost respins de vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, care a declarat luna trecută că „nu este un răspuns la recomandările Comisiei”.

PiS a prezentat apoi Parlamentului polonez amendamente la legea controversată. Schimbările propuse includ şi instituirea unei vârste unice de pensionare pentru judecătorii bărbaţi şi femei şi reducerea rolului ministrului Justiţiei, Zbigniew Ziobro, în procesul eliminării preşedinţilor şi vicepreşedinţilor curţilor.

În interviu, Kaczynski a vorbit şi despre controversata lege poloneză privind Holocaustul care interzice declaraţiile oricui, aflat oriunde în lume, care învinovăţeşte Polonia pentru atrocităţile naziste din timpul războiului. Legea a fost condamnată de Israel şi SUA şi catalogată drept o încercare de a opri discuţii despre anumite capitole mai întunecate din istoria Poloniei, atunci când unii polonezi au ajutat germanii să ucidă evrei.

„Scopul a fost să oprim acuzaţiile pe nedrept şi afirmaţiile conform cărora întreaga naţiune a participat la crimele germane din Polonia. Ca stat, ca naţiune, nu am avut de-a face cu aşa ceva. Dimpotrivă, statul şi guvernul polonez aflat în exil, în ciuda posibilităţilor limitate, au făcut tot ce s-a putut pentru a proteja cetăţenii evrei”, a precizat el.

„Nu a fost intenţia noastră să pedepsim pe nimeni pentru amintiri ... Nimeni nu va fi acuzat pentru amintiri, cercetare istorică sau descrierea crimelor individuale comise de cetăţeni polonezi”, a adăugat Kaczynski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.