Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul principalului partid pro-kurd din Turcia a fost CONDAMNAT: Partenera sa a fost demisă

justitie turcia

Selahattin Demirtaş, unul dintre cei doi copreşedinţi ai principalei formaţiuni politice prokurde din Turcia, Partidul Democrat al Popoarelor (HDP), a fost condamnat marţi la cinci luni de închisoare pentru ''denigrarea naţiunii turce'', decizie ce survine la câteva ore după anunţul parlamentului de la Ankara privind deposedarea de mandatul de deputat a celuilalt copreşedinte al HDP, Figen Yuksekdag, relatează AFP şi DPA.

Aflat în detenţie din noiembrie 2016, Demirtaş (43 de ani) a fost condamnat pentru ''denigrarea naţiunii turce, a statului şi a instituţiilor Republicii Turcia'', a decis un tribunal din Dogubeyazit (sud-est), potrivit Anadolu, scrie agerpres.ro.

Citește și: SCANDAL URIAȘ în Biserica Ortodoxă Română: Un CELEBRU EPISCOP a apărut TATUAT la Sinod / FOTO

Carismaticul lider al HDP este vizat de zeci de proceduri judiciare şi riscă 142 de ani de închisoare în cadrul unui proces în care este acuzat că ar ''conduce o organizaţie teroristă'' şi de ''propagandă teroristă''.

Autorităţile turce acuză HDP c-ar fi paravanul politic al separatiştilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie clasată drept ''teroristă'' de către Ankara, Washington şi Bruxelles.

Citește și: ȘOCANT MOARTEA unui copil a fost transmisă LIVE, pe Facebook / VIDEO

Figen Yuksekdag (45 de ani) a fost deposedată de mandatul său de deputat în Marea Adunare Naţională a Turciei ca urmare a validării de către Curtea de Casaţie a unei condamnări pentru ''propagandă teroristă'', a indicat marţi copreşedinta parlamentului, Ayse Nur Bahcekapili.

Figen Yuksekdag se află în prezent în detenţie, în aşteptarea procesului, la fel ca alţi 11 parlamentari ai HDP, inclusiv Selahattin Demirtas. Majoritatea dintre ei se confruntă cu acuzaţii legate de terorism, pe care ei le resping.

Citește și: SCANDAL SEXUAL în învățământ: Ziua era educatoare, noaptea era ACTRIȚĂ PORNO / FOTO

HDP, cel de-al doilea mare partid de opoziţie din Turcia, a fost dur lovit de epurările ce au urmat după puciul eşuat din iulie 2016, provocând preocupare în rândul ţărilor europene şi al organizaţiilor neguvernamentale, care îl acuză pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan că vrea să înăbuşe orice voce a opoziţiei.

HDP a fost 'decapitat' prin arestarea celor doi copreşedinţi ai săi şi a circa zece cadre în noiembrie 2016. Unul dintre puţinii reprezentanţi importanţi ai HDP care se mai afla în libertate, Idris Baluken, a fost plasat marţi în detenţie, potrivit media turce.

Citește și: DOVEDIT ȘTIINȚIFIC Nu șerpii au fost primele animale veninoase / FOTO

Aceste evoluţii survin cu câteva săptămâni înainte de un referendum privind revizuirea Constituţiei, care îi va întări puterile lui Erdogan, proiect împotriva căruia HDP s-a opus vehement.

HDP a indicat luni că a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a protesta faţă de arestarea liderilor săi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.