Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul suprem iranian reiterează susţinerea mujahidah-ului în fața unui reprezentant al rebelilor huthi

ft.com
ali khamenei

Iranul şi-a reafirmat miercuri, la cel mai înalt nivel, susţinerea faţă de rebelii huthi din Yemen, cu ocazia primirii unuia dintre reprezentanţii lor de către liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, în contextul în care coaliţia militară anti-huthi condusă de către Arabia Saudită se confruntă cu disensiuni, relatează AFP, potrivit news.ro.

Ayatollahul Ali Khamenei l-a primit marţi seara, la reşedinţa sa, pe purtătorul de cuvânt al huthi, Mohammed Abdel Salam, şi a reiterat susţinerea de către ţara sa a rebelilor, care deţin controlul asupra capitalei yemenite Sanaa şi altor regiuni ale ţării, de mai mulţi ani.

”Îmi declar susţinerea faţă de mujahidah (lupta) pentru Yemen”, a declarat el, părând să se refere la rebeli, citat într-un comunicat postat pe site-ul său.

El denunţă totodată ”crimele” coaliţiei conduse de Arabia Saudită, care intervine militar din 2015 împotriva huthi şi care susţine Guvernul yemenit.

Citește și: Vești pentru bucureșteni! Cum va funcționa tramvaiul 41

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) - un pilon al acestei coaliţii - ”şi susţinătorii lor au comis crime majore în Yemen”, a declarat liderul suprem iranian, denunţând ”indiferenţa lumii occidentale” faţă de aceste ”crime”.

Riadul şi Abu Dhabi ”caută să învrăjbească Yemenul”, a mai apreciat el.

Ayatollahul Khamenei a îndemnat la negocieri în vederea încetării războiului.

”Dată fiind diversitatea religioasă şi etnică a Yemenului, apărarea integrităţii Yemenului necesită un dialog intern”, a declarat el.

Războiul, care devastează ţara de peste cinci ani, între huthi şi tabăra antirebelă, s-a soldat cu zeci de mii de morţi, iar ţara se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară din lume potrivit ONU.

Citește și: Declarații făcute de Eugen Teodorovici! ‘Dragnea a făcut multe lucruri bune’

Aceste lupte armate sunt dublate, în ultimele zile, de confruntări sngeroase între forţe ale coaliţiei anti-huthi în sud.

Ele au opus la Aden, un oraş important în sudul ţării, unităţi loiale preşedintelui yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi, susţinut de Riad şi Abu Dhabi, forţei intitulate ”Cordon de securitate”, formată de Abu Dhabi şi care are legături cu mişcarea separatistă din sud.

Riadul şi Abu Dhabi au încercat, în ultimele zile, să depăşească aceste disensiuni în interiorul taberei lor.

În cadrul războiului yemenit, Arabia Saudită acuză cu regularitate Iranul de faptul că-i înarmează pe huthi. Teheranul dezminte aceste acuzaţii şi sdă asigurări că susţinerea sa este pur politică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.