Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul unioniştilor nord-irlandezi ameninţă că va părăsi executivul local

CCIR
Brexit

Liderul unioniştilor nord-irlandezi, Jeffrey Donaldson, a ameninţat joi că va părăsi executivul local de la Belfast în următoarele săptămâni dacă dispoziţiile vamale post-Brexit în Irlanda de Nord nu vor fi renegociate, informează Reuters, AFP şi DPA.

Înaintea unei întrevederi cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic, preşedintele Partidului Democratic Unionist (DUP) a cerut ''schimbări semnificative şi substanţiale'' ale protocolului nord-irlandez anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană a exclus în mai multe rânduri orice renegociere.

''Voi fi clar: dacă în final alegerea va fi între a rămâne în funcţie şi a aplica protocolul în forma sa actuală, atunci singura opţiune pentru un ministru unionist ar fi de a nu rămâne în funcţie'', a avertizat Jeffrey Donaldson.

El a subliniat că DUP ar putea declanşa noi alegeri.

De asemenea, Donaldson a indicat că partidul său se va retrage din Consiliul de cooperare cu Republica Irlanda (ţară membră a UE), creat prin Acordul de pace din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt unei perioade de trei decenii de violenţe în Irlanda de Nord.

Protocolul nord-irlandez anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din UE prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se vor efectua în porturile nord-irlandeze, controale care se aplică şi pentru mărfurile venite din Marea Britanie, potrivit Agerpres.ro.

Irlanda de Nord rămâne astfel atât în teritoriul vamal britanic, cât şi în piaţa unică europeană, situaţie care în practică a perturbat comerţul dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord.

Acest text, criticat pentru că ar perturba aprovizionarea Irlandei de Nord, provoacă nervozitate în interiorul comunităţii unioniste, favorabilă rămânerii acestei provincii în Regatul Unit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.