Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lipsa de CLARITATE NAȘTE PLANURI fragile: ANAT speră că românii vor avea voie în vacanțe de iarnă și vine cu soluții

knd.ro
tichet vacanta voucher

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) și primăriile din stațiunile montane propun un set de măsuri de sigurnață sanitară pentru turiști, înainte de deschiderea sezonului de iarnă.

Potrivit unui comunicat al ANAT, reprezentanții asociației au avut discuții cu reprezentanții primăriilor stațiunilor montane, cu privire la stadiul elaborării unui plan de măsuri de siguranță sanitară a turiștilor în stațiunile de schi din România, în contextul pandemiei de Covid-19, conform Mediafax.

Citește și: REVOLTĂ la Spitalul Witting din Capitală: SCRISOARE deschisă a medicilor care acuză mediu toxic și ABUZURI

 

„În anul 2020 România a fost destinația preferată a românilor pentru petrecerea vacanței, în contextul pandemiei de COVID-19. Lipsa unui set de măsuri de siguranță pentru turiștii străini care intră în țară, închiderea restaurantelor sau centrelor spa au anulat șansa poziționării țării noastre ca destinație turistică sigură. Dorim să nu se mai întâmple același lucru la deschiderea sezonului de iarnă. Turismul, dacă este practicat în siguranță, înseamnă atât sănătate fizică, cât și mentală. Pe de altă parte, orice activitate în aer liber ajută la întărirea imunității”, subliniază Dumitru Luca, președintele ANAT.

ANAT împreună cu autoritățile locale care administrează stațiunile montane vin astfel în întâmpinarea autorităților centrale cu propuneri de securitate sanitară a stațiunilor montane. „Este necesar ca turiștii să se simtă în siguranță, iar factorii de decizie trebuie să elaboreze și să implementeze un set de măsuri care să ofere încredere turiștilor. Putem lua exemplul măsurilor luate în stațiunile de schi din Franța, care își așteaptă cu încredere turiștii”, precizează Lucian Boronea, prim vicepreședinte ANAT.

Până în prezent, ANAT a avut întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale din Vatra Dornei, Predeal, Sinaia, Azuga, Poiana Brașov, Cavnic și Lupeni.

„De exemplu, Primăria Sinaia a pregătit un plan de măsuri elaborat împreună cu Asociația Transportatorilor pe Cablu din România, care va fi înaintat forurilor decizionale. Salvamont Brașov a menționat că materialul conceput împreună cu Asociația Transportatorilor pe Cablu a fost transmis către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA), în atenția Secretarului de Stat Răzvan Pârjol. Astfel, se propune ca la instalațiile de cablu închise, telecabine și gondole, să se reducă capacitatea și să fie ventilate corespunzător prin deschiderea geamurilor. De asemenea, acestea vor fi dezinfectate periodic. Primăria Brașov a menționat că analizează propunerile venite de la Asociația Transportatorilor pe Cablu și urmează discuții și cu administratorii domeniilor schiabile din Poiana Brașov pentru stabilirea fluxurilor de turiști și a normelor de siguranță. Întrucât aceste instalații funcționează și pe timpul verii, o mare parte din măsurile de siguranță sunt implementate deja. Se analizează modalitatea de îmbunătățire a acestor măsuri având în vedere că sezonul de schi presupune un număr mai mare de utilizatori ai instalațiilor. De asemenea, trebuie analizat sistemul de preluare a turiștilor. De exemplu, există o parcare de tip park-and-ride în Poiana Mică din care s-ar face transferul pe mijloace de transport în comun dar, în condițiile actuale de distanțare socială, trebuie suplimentat numărul de mijloace de transport. Totuși, în situația pandemiei, mașina proprie ar fi mijlocul de transport încurajat pentru turiști. Încă nu s-a stabilit o dată oficială de deschidere a sezonului însă stațiunile, alături de agenții economici, se vor raporta la anii anteriori”, se arată în comunicat.

Reprezentanții ANAT au propus stabilirea unei noi întâlniri cu primăriile stațiunilor la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, în vederea promovării unui document final cu măsuri de siguranță, care vor fi comunicate turiștilor înainte de deschiderea oficială a sezonului.

ANAT amintește că românii vor beneficia în continuare de voucherele de vacanță. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020 au fost emise vouchere de vacanță în valoare de 258 de milioane de euro.

„An de an vorbim de un rulaj de 300 de milioane de euro generat de către voucherele de vacanță. Salariații beneficiari mai cheltuiesc cel puțin 20% în plus pe cazare și alte servicii turistice, deci putem discuta de o sumă anuală care se ridică la minim 350 de milioane de euro și de care beneficiază industria turistică din România. Dacă am reuși să avem proiecte multianuale pe 10 ani, industria ar beneficia de o stabilitate mare, iar hotelurile ar putea avea acces la credite pentru investiții, având un rulaj garantat de aceste vouchere, care asigură un succes mare la vânzări”, adaugă Lucian Boronea, prim vicepreședinte ANAT și președinte al Comisiei de turism intern și incoming a ANAT. .

Acesta susține că este necesară dezvoltarea unei rețele de transport aerian pe rute interne, care va determina utilizarea la scară mai mare a voucherelor de vacanță pentru city break-uri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.