Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lira sterlină: 100 de ani de cădere pe burse

Bloomberg

Căderea lirei sterline a fost unul din principalele fenomene care au urmat imediat după Brexit. Dar acesta nu pare a fi decât ultimul act dintr-o istorie economică... seculară.

Scăderea lirei sterline în față dolarului durează din prim parte a secolului trecut, și este însoțită de declinul Imperiului Britanic și scăderea importanței Marii Britanii în lume.

content-image

Dar scăderea monedei nu înseamnă mereu vești proaste. În 1992, când lira a fost decuplată de marca germană și s-a devalorizat din nou, ministrul de finanțe britanic a cântat de bucurie în baie, după cum recunoaște el însuși, citat de Bloomberg.

Motivul este că o monedă mai slabă încurajează exporturile. Chiar și acum, după votul pentru Brexit, devalorizarea liniei a ajutat indicele bursier FTSE100 să-și păstreze din valoare. Însă, deoarece economia britanică e bazată pe servicii și serviciile sunt afectate puternic de instabilitatea separării de UE, nu este de așteptat că volatilitatea monedei să poată proteja economia Marii Britanii pentru multă vreme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.