Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lira turcească atinge cel mai scăzut nivel din istorie în fața dolarului

The National Bank of Turkey
lira turceasca

Lira turcească a coborât marţi la cel mai scăzut nivel din istoria sa faţă de dolar, în condiţiile în care planează incertitudinea cu privire la rezultatul alegerilor prezidenţiale şi legislative, la mijlocul lui mai, care ar putea duce la prima alternanţă politică din ultimii douăzeci de ani, scrie AFP, citat de Agerpres.

Moneda a scăzut la 19,5996 lire turceşti pentru un dolar, nemaivăzut de la introducerea noii lire sterline în ianuarie 2005, amputată cu şase zerouri faţă de valoarea anterioară.

De la deprecierea accelerată a monedei turceşti, la sfârşitul lui 2021, guvernul a pus în aplicare măsuri pentru a susţine lira, măcinată de inflaţie şi de ieşirile de capital.

"Această politică a eşuat", spune Mike Harris de la firma de consultanţă Cribstone Strategic Macro.

Chiar dacă inflaţia a încetinit constant de cinci luni, ea s-a situat în continuare la 50,51% anual în martie.

În paralel, în timp ce majoritatea economiilor majore au aplicat politici brutale de majorare a dobânzilor pentru a ţine în frâu creşterea preţurilor, Turcia, în schimb, le-a redus drastic.

Principala dobândă cheie a băncii centrale turce (TCMB) a fost astfel coborâtă de la 14% la 8,5% din luna august a anului trecut, sub impulsul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit căruia dobânzile mari favorizează inflaţia, ceea ce contrazice toate teoriile economice dominante.

Principalul adversar al lui Erdogan la alegerile prezidenţiale din 14 mai, Kemal Kiliçdaroglu, promite, în caz de victorie, revenirea la o formă de ortodoxie economică şi restabilirea independenţei băncii centrale.

Bilanţul economic al preşedintelui în exerciţiu a contribuit la slăbirea candidaturii sale la realegere, până în punctul în care ultimele sondaje dau principalului său oponent un uşor avantaj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.