Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LISTA IMPOSIBILĂ pe care Qatarul trebuie să o respecte pentu a scăpa de blocada ţărilor arabe

Qatar

Patru state arabe care boicotează Qatarul pentru presupusul sprijin acordat de acesta terorismului au trimis regimului de la Doha o listă cu 13 solicitări, printre care închiderea postului de televiziune Al-Jazeera şi reducerea legăturilor cu Iranul, adversarul lor regional, transmite vineri Reuters, citând un oficial al uneia din cele patru ţări, relatează şi agerpres.

Cererile, menite a pune capăt celei mai grave crize din zona Golfului din ultimii ani, par formulate cu scopul de a înăbuşi o politică externă de două decenii prin care Doha şi-a depăşit cu mult condiţia, evidenţiindu-se ca mediator de pace, adesea în conflicte din zone musulmane.

Citeşte şi: Atac DEVASTATOR al Rusiei în Siria. Poziţiile SI au fost luate în colimator - VIDEO

Poziţia independentă a monarhiei de la Doha - inclusiv linia conciliantă faţă de Iran şi sprijinul pentru grupări islamiste, mai ales pentru Fraţii Musulmani - i-a înfuriat pe unii dintre vecinii săi, care văd în islamismul politic o ameninţare.

Lista - alcătuită de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrein, care au rupt relaţiile diplomatice, economice şi de călătorie cu Doha la 5 iunie - mai cuprinde cererea de închidere a unei baze militare a Turciei în Qatar, a declarat oficialul pentru Reuters.

De asemenea, Doha trebuie să anunţe ruperea legăturilor cu organizaţii teroriste, ideologice şi sectare printre care Fraţii Musulmani, Statul Islamic, Al-Qaida, Hezbollah şi Jabhat Fateh al Sham, fosta aripă a Al-Qaida în Irak, şi să-i predea pe toţi teroriştii de pe teritoriul său, a indicat aceeaşi sursă, sub rezerva anonimatului.

Cele patru state acuză Qatarul că finanţează terorismul, alimentând instabilitatea regională, şi întreţine relaţii amicale cu Iranul, acuzaţii respinse însă de Doha.

În plus, Qatarului i se cere să înceteze amestecul în afacerile interne şi externe ale cele patru state arabe, precum şi practica de a acorda cetăţenie qatareză cetăţenilor din aceste ţări.

Citeşte şi: Curtea Constituţională a SUA dă o palmă grea administraţiei Trump

Qatarul trebuie să plătească despăgubiri acestor state pentru orice pagube sau costuri provocate în ultimii ani de politicile sale, a adăugat sursa citată de Reuters.

Oficialii qatarezi nu au comentat deocamdată în legătură cu lista prezentată, dar ministrul de externe, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, a declarat luni că Doha nu va negocia cu cele patru state dacă acestea nu vor ridica sancţiunile.

Potrivit oficialului citat, Qatarul are la dispoziţie 10 zile pentru a se conforma, după care lista va deveni 'nulă'.

Orice acord de conformare la cerinţele formulate va fi monitorizat, cu rapoarte lunare în primul an, trimestriale în al doilea an şi anuale în următorul deceniu, a adăugat oficialul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.