Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lituania a refuzat aproape toate cererile de azil depuse de migranţi ilegali intraţi din Belarus

Blue Swan Daily
Belarus Polonia, Lituania Letonia Estonia Ucraina

Lituania a refuzat până acum aproape toate cererile de azil depuse de migranţii care au intrat ilegal pe teritoriul său venind din Belarus, transmite dpa.

Doar şase din 4.200 de potenţiali refugiaţi au primit azil, potrivit Autorităţii lituaniene pentru migraţie.

''În general, acum încheiem toate examinările. Ultimul solicitant de azil se poate aştepta la o decizie la finalul lui decembrie sau începutul lui ianuarie'', a declarat şefa Autorităţii lituaniene pentru migraţie, Evelina Gudzinskaite, pentru postul public de radio de la Vilnius.

Aproximativ jumătate dintre migranţii ale căror cereri de viză au fost respinse au contestat decizia. Cinci dintre ei au primit în această săptămână o respingere oficială finală, cu caracter obligatoriu, a precizat Gudzinskaite. Aceştia urmează să fie trimişi în ţările lor de origine.

Întrucât majoritatea cererilor complexe au fost puse în aşteptare, numărul deciziilor pozitive ar putea creşte uşor, a adăugat ea.

Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia, pe de altă parte.

Această creştere a avut loc în urma adoptării de către UE a unor sancţiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului şi alegerile prezidenţiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziţia belarusă şi de Occident, potrivit Agerpres.ro.

UE a adoptat noi sancţiuni economice contra Belarusului după ce autorităţile de la Minsk au forţat un avion al companiei aeriene low-cost irlandeze Ryanair să aterizeze pentru a putea aresta un disident aflat la bord. Ulterior, migranţi proveniţi mai ales din Irak, Congo şi Camerun au început să apară la graniţa Belarusului cu Lituania, iar apoi şi la frontierele cu Letonia şi Polonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.