Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lituania anunță părăsirea grupului '17+1' format din China şi ţări din Europa Centrală şi de Est

Orca
Lituania steag

Lituania a anunţat sâmbătă că părăseşte aşa-numitul grup "17+1", format din China şi ţări din Europa Centrală şi de Est, afirmând că acesta reprezintă un factor de "divizare" din perspectiva Uniunii Europene, pe fondul deteriorării relaţiilor dintre UE-27 şi Beijing, transmite AFP.

''Lituania nu se mai consideră membră a formatului 17+1 şi nu participă la această iniţiativă", a declarat pentru AFP ministrul de externe Gabrielius Landsbergis.

Ministrul a afirmat că această structură de cooperare este un factor de "divizare" şi a cerut statelor membre ale UE să adopte "o abordare şi o comunicare mult mai eficientă cu China în cadrul grupului 27+1".

''Forţa şi impactul Europei sunt în unitatea sa'', a subliniat şeful diplomaţiei de la Vilnius, scrie Agerpres.ro.

Membră a grupului din 2012, ţara baltică a cerut, de asemenea, membrilor UE să părăsească această platformă pe fondul deteriorării relaţiilor dintre China şi Uniunea Europeană.

Joi, Parlamentul European a votat o rezoluţie prin care refuză să ia în considerare acordul de investiţii UE-China dacă Beijingul menţine sancţiunile împotriva unor personalităţi de pe continent, între care deputaţi europeni.

În ultimele luni, Lituania a luat iniţiative care au iritat Beijingul, cum ar fi blocarea investiţiilor chineze şi anunţarea deschiderii unui birou comercial în Taiwan.

Ministerul chinez de Externe a protestat la 4 martie, reiterând că se "opune cu fermitate" practicii de a stabili instituţii oficiale în Taiwan.

Joi, parlamentul lituanian a adoptat o rezoluţie care condamnă politica Beijingului faţă de minoritatea musulmană uigură ca fiind o "crimă împotriva umanităţii" şi un "genocid". De asemenea, a cerut ONU să efectueze o anchetă asupra lagărelor în care sunt ţinuţi uigurii din Xinjiang (vestul Chinei) şi a cerut Uniunii Europene să îşi revizuiască relaţiile cu Beijingul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.