Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lituania: Armata a început respingerea unui atac al 'omuleţilor verzi'

ucraina omuleti verzi

Armata lituaniană a început miercuri un exerciţiu de simulare a respingerii unui atac asupra terminalului de gaze naturale lichefiate inaugurat anul trecut, prin aceste aplicaţii militare Lituania transmiţând Rusiei mesajul că este hotărâtă să se apere dacă va fi nevoie, relatează agenţia Reuters.

Scenariul exerciţiului militar este inspirat din anexarea Crimeii de către Rusia, care mai întâi a preluat controlul militar asupra acestei peninsule cu ajutorul unor trupe alcătuite din soldaţi în uniforme fără însemne, cunoscuţi acum sub numele de 'omuleţii verzi'. 'Încercăm să învăţăm din situaţia Ucrainei şi a Crimeii (...) Nu ne temem de nimeni', a declarat agenţiei Reuters preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

Programul de aplicaţii militare, denumit 'Lightning Strike' ('Lovitura Fulger') şi la care participă 3.000 de soldaţi, va continua în zilele următoare cu simularea respingerii unor atacuri asupra altor obiective strategice, cum ar fi clădirile guvernamentale, depozitele de armament şi aeroporturile, experienţa anexării Crimeii şi a conflictului din estul separatist al Ucrainei arătând că acestea sunt primele vizate într-o agresiune.

Statele baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) au pe teritoriul lor minorităţi ruseşti şi se tem că ar putea deveni, după Ucraina, viitoarea ţintă a provocărilor Moscovei, deşi toate trei sunt membre ale NATO.

Preşedinta Dalia Grybauskaite, căreia i se mai spune în ţara ei şi 'Doamna de Fier', a fost printre dintre cei mai vocali lideri care au atras atenţia asupra ameninţărilor ce ar putea proveni dinspre Rusia, cerând insistent NATO să-şi sporească prezenţa militară în regiune pentru a demonstra astfel că Alianţa este hotărâtă să apere statele baltice în eventualitatea unei agresiuni. De asemenea, ea a apreciat că acordul de încetare a focului în Ucraina este un eşec şi a cerut Occidentului să furnizeze arme guvernului de la Kiev.

Printre succesele politicii promovate de Dalia Grybauskaite se numără şi construirea terminalului de gaze lichefiate ce elimină dependenţa energetică a Lituaniei faţă de Rusia.

Totuşi, linia dură adoptată faţă de Moscova i-a atras şi unele critici. Astfel, atunci când a calificat Rusia drept un stat terorist, comisarul lituanian din executivul comunitar, Vytenis Andriukaitis, a acuzat-o că încearcă, împreună cu preşedintele Vladimir Putin, să ridice un nou Zid al Berlinului.

Totuşi, deşi conduce o ţară de numai trei milioane de locuitori, Dalia Grybauskaite a avut tăria să afirme că unele state europene nu au curajul să instituie sancţiuni pe termen lung împotriva Rusiei şi că sunt interesate mai mult de probleme precum Africa sau imigraţia, scrie agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.