Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lituania cere audierea lui Gorbaciov. Răspunsul venit de la Moscova a fost prompt

AFP
Mihail Gorbaciov

Rusia a respins cererea unui tribunal din Lituania ca fostul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, să fie audiat ca martor cu privire la represiunea sângeroasă împotriva susţinătorilor independenţei acestei republici baltice, soldate cu victime, în 1991, cu puţin timp înainte de căderea URSS, a relatat marţi AFP, potrivit agerpres.

"Rusia a respins o cerere de asistenţă juridică cu privire la Gorbaciov", a anunţat marţi într-un comunicat un tribunal din Vilnius, capitala lituaniană.

Coreea de Nord a EXPLODAT, după ultima mișcare a SUA

"Rusia protejează o persoană suspectată de crimă", a reacţionat într-o declaraţie pentru France Presse fostul preşedinte lituanian Vitautas Landsbergis, simbol al luptei pentru independenţa acestei foste republici sovietice de trei milioane de locuitori, acum membră a UE şi NATO.

Un judecător vrea să-l convoace pe Mihail Gorbaciov, astăzi în vârstă de 86 de ani, pentru a face depoziţii în calitate de martor într-un dosar în care zeci de foşti oficiali sovietici sunt urmăriţi pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război.

Paisprezece civili au fost ucişi şi alte sute au fost răniţi în timpul intervenţiei trupelor trimise la Vilnius de Moscova în ianuarie 1991. Lituania a fost prima republică sovietică care şi-a declarat independenţa în martie 1990. Liderul sovietic de atunci Mihail Gorbaciov a calificat declaraţia de independenţă drept "nelegitimă şi ilegală" şi a trimis tancuri la Vilnius.

Rusia a refuzat să coopereze în acest caz şi numai doi suspecţi, ambii cetăţeni ruşi, compar în procesul deschis în 2006.

Cu toate acestea, procurorii lituanieni nu vor inculparea oficială a lui Mihail Gorbaciov, care a condus Uniunea Sovietică din 1985 până la destrămarea ei în 1991, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.