Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT & VIDEO | Război civil în Ecuador: Președintele a scos armata pe stradă și a declarat stare de conflict intern

La Republica
Ecuador

Atentate cu bombă, violențe împotriva populației și a poliției, jafuri, împușcături, și incendii. Ecuadorul a plonjat într-un "conflict armat intern", așa cum l-a numit președintele Daniel Noboa, care s-a soldat cu opt morți numai în Guayaquil într-o singură zi.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul civil din Ecuador.

UPDATE 10 ianuarie, ora 10.00: Numărul migranților care sosesc în Statele Unite din Ecuador ar putea atinge un nivel record, în condițiile în care țara sud-americană a izbucnit într-un "război civil".

Bătăușii cartelurilor au făcut ravagii marți prin orașele din Ecuador după ce președintele Daniel Noboa, în vârstă de 36 de ani, a declarat starea de 'conflict armat intern' și a ordonat armatei să iasă pe străzi.

Gangsteri cu cagule au pus stăpânire pe un studio de știri al televiziunii de stat, în timp ce o universitate a fost atacată, iar gardienii de închisoare ar fi fost executați de prizonieri.

Evenimentele tulburătoare ar putea duce la un număr și mai mare de ecuadorieni care caută siguranță în America. Agenții Patrulei de Frontieră a SUA au reținut un număr record de 118.000 de migranți din Ecuador în anul fiscal 2023, o creștere de 371% față de 2022.

Administrația Biden va deschide o nouă cale de imigrare legală pentru unii ecuadorieni, pentru a descuraja persoanele din țară să facă drumul spre granița dintre SUA și Mexic și să intre ilegal în țară.

content-image

UPDATE 10 ianuarie, ora 09.30: Peru a declarat stare de urgență la granița nordică cu Ecuador

Peru a declarat, de asemenea, stare de urgență de-a lungul graniței sale nordice cu Ecuadorul din cauza violențelor în curs de desfășurare.

Macías, care a fost condamnat pentru trafic de droguri, crimă și crimă organizată, ispășea o pedeapsă de 34 de ani în închisoarea La Regional din portul Guayaquil.

Pico fusese arestat vinerea trecută pentru presupusa implicare într-un complot de asasinare a procurorului general al Ecuadorului.

Dar se crede că liderii bandei sunt încă capabili să conducă din interiorul închisorii.

content-image

UPDATE 10 ianuarie, ora 09.10: Președintele Ecuadorului a declarat starea de "conflict armat intern" după ce, în urma evadării din închisoare a unui puternic lider de bandă, infractorii înarmați au invadat străzile.

Adolfo "Fito" Macías, liderul bandei Los Choneros, a fost descoperit dispărut din celula sa duminică - în aceeași zi în care trebuia să fie transferat dintr-o închisoare de securitate mică în una de securitate maximă.

Ieri seară, o bandă înarmată a luat cu asalt o emisiune de știri în direct de la televiziune, susținând că au bombe, în timp ce îi forțau pe prezentatori și echipa de filmare să cadă la pământ.

O universitate a fost, de asemenea, atacată și s-a raportat că gardieni de închisoare au fost executați de deținuți.

Guvernul ecuadorian a declarat stare de urgență în urma evadării lui Macías, duminică, și a evadării unui alt lider de bandă, Fabricio Colon Pico de la Los Lobos, care a reușit să scape din închisoare marți.

La scurt timp după ce oamenii înarmați au luat cu asalt postul de televiziune, președintele Daniel Noboa a declarat 20 de bande de traficanți de droguri care operează în țară drept grupuri teroriste și a autorizat armata ecuadoriană să "neutralizeze" aceste grupuri - în limitele dreptului umanitar internațional.

Ministerul britanic de Externe a avertizat împotriva tuturor călătoriilor în anumite părți ale țării, cu excepția celor esențiale.

Știrea inițială

Cel de-al doilea oraș al țării este epicentrul valului de violență care cuprinde Ecuadorul de ceva vreme și care a explodat după evadarea din închisoare a doi importanți traficanți de droguri și după decizia lui Noboa de a declara starea de urgență.

În Guayaquil, a avut loc cel mai frapant episod. Bărbați înarmați și cu cagule au dat buzna în studioul postului de televiziune de stat Tc Television în timpul unei transmisiuni în direct și i-au forțat pe toți cei prezenți să cadă la pământ, amenințând că vor detona dispozitivele pe care le aveau asupra lor. Emisiunea a fost întreruptă și s-au auzit focuri de armă. O jumătate de oră mai târziu, poliția a intervenit și i-a eliberat pe ostatici.

Tot în Guayaquil, o secție de poliție a fost lovită de un atac, în timp ce doi agenți de securitate ai unui centru comercial au fost împușcați de infractori pentru că au împiedicat accesul în spațiile aglomerate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.