Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Israel: Hamas face apel la Curtea Penală Internațională/ Hezbollah revendică atacul asupra bazei militare Beit Hillel

Mostafa Alkharouf | Anadolu Agency | Getty Images
tancuri israel

Războiul dintre Israel și Hamas care devastează Fâșia Gaza continuă cu pierderi substanțiale de ambele părți. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel:

 

UPDATE 25 decembrie, ora 17.50: Israelul, dispus să cruțe viețile liderilor Hamas în schimbul ostaticilor

Se pare că Israelul cântărește o opțiune de a nu ucide liderii Hamas din Gaza Yahya Sinwar și Muhammad Deif, dacă și când se va ivi oportunitatea, acordându-le un fel de imunitate și deportându-i în Qatar sau în altă țară ca parte a unei soluții care ar asigura eliberarea toți ostaticii ținuți în Gaza și pun capăt războiului împotriva grupării teroriste.

Detalii aici

content-image

UPDATE 25 decembrie, ora 15.55: Rebelii houthi amenință Statele Unite: 'Marea Roșie va fi o arenă în flăcări'

Continuarea AICI

UPDATE 25 decembrie, ora 14.55:Hamas face apel la Curtea Penală Internațională

Hamas a cerut Curții Penale Internaționale să tragă la răspundere Israelul pentru crimele din Fâșia Gaza.

"Facem apel la Curtea Penală Internațională să ia măsuri urgente pentru a-i trage la răspundere pe criminalii de război sioniști și pentru a împiedica impunitatea acestora", a declarat grupul.

De asemenea, Izzat al-Rishq, membru al Hamas, a afirmat într-o declarație că Israelul "terorizează civilii" din Gaza după atacul aerian israelian asupra taberei de refugiați al-Maghazi, care a ucis cel puțin 70 de persoane.

"Ori de câte ori armata nazistă este înfrântă în fața eroilor rezistenței, aceasta își practică terorismul împotriva civililor lipsiți de apărare cu ajutorul lui Biden [președintele american Joe]", a declarat al-Rishq.

UPDATE 25 decembrie, ora 12.30:Hezbollah revendică atacul asupra bazei militare israeliene Beit Hillel

Gruparea armată libaneză Hezbollah afirmă că a vizat baza militară israeliană Beit Hillel, la est de orașul Kiryat Shmona, în apropiere de frontiera libaneză, revendicând "victime confirmate".

Potrivit unui comunicat difuzat de grup, soldații israelieni aflați în apropierea sitului Bikrat Risha au fost, de asemenea, atacați.

"Am vizat soldații inamici din apropierea cazărmii Mitat cu arme adecvate", au adăugat ei.

Opt rachete au fost lansate din sudul Libanului spre situri militare israeliene din apropierea așezării Sasa, în zona Galileii Superioare din nordul Israelului.

UPDATE 25 decembrie, ora 11.15: Războiul din Fâșia Gaza se poate încheia: Cabinetul israelian va discuta astăzi propunerea Egiptului de încetare a focului

Continuarea AICI

UPDATE 25 decembrie, ora 09.30: Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza a anunţat duminică că cel puţin 70 de persoane au fost ucise într-un atac israelian asupra locuinţelor dintr-o tabără de refugiaţi, informează AFP.

Ministerul, care raportase anterior cel puţin 60 de morţi, a afirmat că lovitura israeliană a distrus cel puţin trei clădiri în tabăra de refugiaţi al-Maghazi din centrul Fâşiei Gaza.

Această evaluare nu a putut fi confirmată imediat dintr-o sursă independentă. Solicitată, armata israeliană a indicat că "verifică" informaţiile.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Ashraf al-Qudra, a declarat că atacul a distrus "un bloc de locuinţe" şi că numărul morţilor este "probabil să crească" din cauza numărului mare de familii aflate în acel loc în momentul bombardamentului

În plus, zece membri ai unei familii au fost ucişi duminică într-un atac israelian asupra unei locuinţe din tabăra Jabalia, în nordul Fâşiei Gaza, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerului Sănătăţii.

UPDATE 25 decembrie, ora 08:35: Palestinienii susțin că Israelul a atacat o tabără de refugiați din centrul Fâşiei Gaza: Cel puţin 70 de oameni au murit

Continuarea AICI

UPDATE 25 decembrie, ora 08:10:Cinci ostatici din Gaza găsiţi morţi într-un tunel, circumstanţele sunt în cercetare

Cinci ostatici israelieni, care au murit în timp ce erau ţinuţi captivi de către Hamas, au fost recuperaţi dintr-o reţea de tuneluri subterane din nordul Fâşiei Gaza, a anunţat duminică armata, care a prezentat imagini cu o baie cu gresie albă şi o cameră de lucru conectate prin pasaje întunecate din beton, informează Reuters.

Armata nu a informat despre modul în care au murit aceştia, purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, afirmând că autopsia este în aşteptare."Vom informa familiile şi apoi, în funcţie de ceea ce aprobă, publicul", a spus el.

Cei trei soldaţi şi doi civili s-au numărat printre cele 240 de persoane răpite în Fâşia Gaza de oamenii înarmaţi ai Hamas pe 7 octombrie.

Armata a anunţat repatrierea cadavrelor mai devreme în cursul acestei luni.

Hamas a publicat săptămâna trecută un clip video în care apar trei dintre ostatici în viaţă în ceea ce părea a fi un dormitor îngust, cu gresie albă şi fără ferestre, cu o priză electrică de perete. Pe o bandă în limba ebraică în partea de jos a clipului video, un mesaj adresat Israelului spunea:"Armele tale militare i-au ucis pe cei trei".

Hamas declarase anterior că unii ostatici au murit în bombardamentele efectuate de Israel. De asemenea, a ameninţat că va executa ostatici.

Informarea de duminică din partea armatei israeliene a venit în momentul în care prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va aprofunda operaţiunile războiului care ţine de aproape 12 săptămâni şi al cărui bilanţ al victimelor în rândul civililor a alarmat puterile occidentale, îngrijorate şi de soarta celor 129 de ostatici.

Clipul video difuzat de armată îi arată pe inginerii săi într-o reţea de tuneluri întunecate şi prăfuite care, a spus acesta, avea două niveluri: unul la 10 metri adâncime, iar celălalt la "zeci de metri" mai adânc.

Un tunel ducea la casa lui Ahmad Al Ghandour, şeful brigăzii Gaza de Nord a Hamas, a spus armata israeliană. Hamas a declarat că acesta şi alţi câţiva comandanţi au fost ucişi în acţiune pe 26 noiembrie. Israelul a spus că au fost ţinta unuia din atacurile sale aeriene

Clipul video a arătat o secţiune de tunel cu gresie albă, precum şi o baie cu un design similar, cu un duş rudimentar, toaletă şi chiuvetă şi o cameră de lucru cu o masă de colţ şi o bancă. Un tunel avea un distribuitor de apă potabilă şi o grămadă de gloanţe. Clipul video prezentat de armata israeliană nu include imagini care corespund dormitorului ostaticilor prezentat în clipul Hamas, al cărui tavan părea diferit proiectat, deşi avea tot gresie albă.

Premierul israelian recunoaște pierderile din război: Israelul plătește un preț greu. Benjamin Netanyahu spune că Israelul plătește un "preț greu” pentru război. "Să fie clar, va fi un război lung", a adăugat premierul israelian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.